Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! Коалиција на челу са САД уништила складиште џихадиста са хемијским оружјем , стотине мртвих у Сирији!

Међународна коалиција на челу са САД извела је ваздушни напад на складиште с хемијским оружјем ИД у провинцији Дејр ел Зор у Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је саопштио Генералштаб Оружаних снага Сирије, јавља “Спутњик”.

Како преносе руски медији, у нападу међународне коалиције на складиште с хемијским оружјем у Дејр ел Зору погинуло је неколико стотина људи, међу којима и цивили.

Сиријска војска саопштила је да ова чињеница “доказује да терористи поседују хемијско оружје. ”

“Авиони тзв. коалиције коју предводе САД извеле су напад на складиште ДАЕШ-а у којем су се налазили многи страни борци. Прво се на месту напада на небу видео бели облак, а затим и жути, што указује на велики број отровних материја. На месту напада избио је пожар”, саопштио је сиријски Генералштаб.

Приликом напада “отроване су стотине људи”, наводи се.

Ови извештаји, којих још нема на западним медијима изузев “Индепендента”, стижу само недељу дана након што је сиријска опозиција саопштила да је у нападу хемијским оружјем у граду Хан Шеихун у провинцији Идлиб погинуло 80, а рањено 200 особа.

Она је за напад окривила сиријске владине снаге, које су енергично негирале оптужбе и окривиле екстремисте и њихове помагаче. Министарство одбране Русије саопштило је да је сиријска авијација извела напад у Хан Шеихуну на арсенал с хемијским оружјем терориста које је испоручивано у Ирак, подсећа “Спутњик”.

Након тог напада односи Русије и САД су погоршани због оптужби Запада да је Русија подржавајући владу сиријског председника Башара ел Асада индиректно учествовала у нападу, док је Москва те оптужбе демантовала.

Председник Русије Владимир Путин је недавно изјавио да је “инцидент” у Идлибу “режирана операција” и да постоје обавештајне информације да се спремају нове акције.

Он је индиректно оптужио Сједињене Америчке Државе да стоје иза наводног напада хемијским наоружањем и да постоји план да се “подметну хемикалије у јужним предграђима Дамаска и да се оптужи режим Башара Асада за напад забрањеним оружјем”.

Државни секретар САД Рекс Тилерсон је уочи свог пута у Москву “издао ултиматум” Русији – да стане на страну САД и савезника, или да “прихвати” Иран, Хезболах и Башара Асада.

Из Кремља су се низале и оптужбе због америчке интервенције из ваздуха на сиријске војне базе које су уследиле након наводног напада хемијским оружјем.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров поручио је државном секретару САД Рексу Тилерсону да су амерички напади у Сирији кршење међународног права и да не смеју да се понове.

 

Извор: Б92 / rs.sputniknews.com