Издвајамо Свет

АМЕРИКАНЦИ НИСУ ЗНАЛИ ШТА ИХ ЈЕ СНАШЛО: Руски ловац СУ-30 пресрео амерички авион изнад Црног мора!

Сухој 30 (Фото: Јутјуб)

Руско Министарство одбране потврдило да је руски борбени авион “су-30”, на Дан победе 9.маја, пресрео амерички извиђачки авион “посејдон П-8” изнад Црног мора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска контрола ваздушног простора детектовала је “ваздушну мету” изнад неутралних вода Црног мора, која се приближавала државној граници Русије. Руси су одмах ради пресретања подигли два ловца Су-30 из састава дежурних снага ПВО Јужног војног округа. Потом је руски пилот “идентификовао мету” као амерички извиђачки авион “посејдон П-8”.

“Блиски сусрет” догодио се у подне, а два авиона мимоишла су се на свега девет метара.

Представница Ратне морнарице САД капетан Памела Кунце потврдила је да се руски ловац Су-30 приближио америчкој летелици док је она испуњавала редовни задатак у међународном ваздушном простору.

Како преноси Спутњик, руски ловац је извео маневар “поздрава” америчког пилота, након чега је амерички извиђачки авион променио правац и удаљио се од руских граница.

Наведено је да је по мишљењу командира америчког авиона сарадња два авиона била безбедна и професионална.

Раније је америчко Ратно ваздухопловство подигло два ловца Ф-22 и авион за рано откривање Е-3 ради пресретања два руска Ту-95 у близини обале Аљаске. Саопштено је било да су ловци пратили руске бомбардере, “док ови нису променили правац према својој бази на истоку Русије”.

Министарство одбране Русије је више пута саопштавало да се сви летови Ваздушно-космичких снага реализују у строгом складу са међународним правилима.

 

Извор: Танјуг / rs.sputniknews.com