Издвајамо Свет

МЕЛАНИЈА И ИВАНКА ТРАМП ШОКИРАЛЕ САУДИЈЦЕ: Овим потезом су увредиле и разбеснеле цео народ С.Арабије!

Председник САД Доналд Трамп је данас на почетку посете Ријаду, престоници Саудијске Арабије, био гост краља Салмана на традиционалној церемонији испијања кафе. Саудијски краљ одликовао је председника САД Доналда Трампа највишим саудијским цивилним одликовањем, златним орденом краља Абдулазиза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њему ће касније данас бити приређен дочек на саудијском двору и ручак, а следе билатерални састанци са краљем и потписивање низа споразума, као и састанак са замеником престолонаследнка. Увече ће амерички лидер присуствовати краљевском банкету у палати Мураба, а после посетити национални музеј.

Трамп је у пратњи супруге Меланије допутовао јутрос у Ријад, где га је дочекао 81-годишњи краљ који је до степеница авиона довезен у аутомобилу за голф.

Трамп је рекао да му је велико задовољство што је дошао у краљевину док је неколико авиона летело изнад терминала остављајући црвени, бели и плави траг. На билбордима уз пут од аеродрома до луксузног хотела украшеном црвеним, белим и плавим светиљикама, биле су фотографије краља и Трампа.

Његова лимузину окружили су коњи док је полако прилазила двору, уз звуке труба и постројене војнике. Кад је стигао, Трамп је рекао домаћину, саудијском краљу Салману, да је спектакл „врло импресиван“.

Меланија без мараме

Прва дама САД Меланија Трамп допутовала је у црним панталонама са злтаним појасом, али није покрила главу у складу са прописима за стране званичнике који долазе у Саудијску Арабију. Традицију које се придржава већина гошћи са запада недавно је прекршила немачка канцеларка Ангела Меркел када се током посете Џеди пред саудијским краљем појавила без хиџаба и у панталонама.

Занимљиво је да је Трамп је својевремено критиковао бившу прву даму Мишел Обаму што није носила мараму када је ту земљу посетила у јануару 2015. са тадашњим председником Бараком Обамом. Трамп је у твиту 2015. године навео да је, иако су многи поздравили одлуку Мишел Обаме, народ Саудијске Арабије „био увређен“.

Овог пута у фокусу пажње била је и најстарија Трампова кћерка Иванка, која је и његов саветник, а допутовала је у Трамповој пратњи заједно са супругом Џаредом Кушнером као део делегације САД. Они су изашли на задња врата авиона, држећи се за руке, а држали су се за руке и када су стигли у хотел где је делегација одсела. Иванка је носила црну дугу хаљину са белим мустрама.

У делегацији је и портпарол Беле куће Шон Спајсер, као и економски саветник Гери Кон и заменица светника за националну безбедност Дина Пауел.

Трампов говор о исламу

Ријад је прва станица вишедневног Трамповог путовања које ће обухватити Израел, Витлејем на Западној обали, Ватикан, Брисел и Сицилију.

Трамп је једини амерички председник који је за први пут у иностранство одабрао Саудијску Арабију или земљу у кој је становништво већином муслиманско. Званичници Беле куће надају су да ће ово путовање бити могућност за опоравак од једне од најтежих фаза откако је изабран за председника.

На путу до Ријада у авиону „Ер форс један“ Трамп је одржао састанак разматрајући говор о исламу који ће сутра одржати.

Упркос проблемима код куће Трамп очекује топао дочек у Саудијској Арабији. Показало се на самом почетку да ће тако и бити имајући у виду да његовог претходника Барака Обаму када је последњи пут био у Ријаду краљ није дочекао, што је био одраз незадовољства краљевске породице његовом политиком према Ирану и Сирији.

 

Извор: Блиц