Издвајамо Свет

ТРАМПОВ ШТАБ ДИГАО УЗБУНУ: Путин наредио, утврдити поступак за уништење НАТО за 48 сати!

Руски председник Владимир Путин је организовао низ војних вежби које ће, омогућити Русији да уништи НАТО у року од 48 сати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У одговору на канадско распоређивање војске у Летонији као део НАТО плана да се повећа западно војно присуство дуж руске границе, Москва је узвратила са планом који ће осрамотити напоре НАТО-а.

Летонски амбасадор у Канади, Карлис Ејхенбаумс, изјавио је у петак да је његова земља, која је раније изразила забринутост због руске војне активности у балтичкком региону у Европи, била посебно на ивици нерава уочи одбрамбеног маневра њихових суседа, под називом Запад, који треба да се одржи у августу и септембру.

Ејхенбаумс је рекао да су вежбе, које датирају из совјетског периода, оставиле Летонију у непријатности у последњих неколико година, али да ће овогодишња вежба бити посебно забрињавајуће с обзиром на дуално војно нагомилавање које се дешава између НАТО-а и Русије у последњих неколико година.

“Не можете се осећати безбедно,“ рекао је Ејхенбаумс за ЦБЦ Неwс.

НАТО је већ почео да шаље возила и опрему у Литванију, који су прошле године дизајнирани  као једна од четири борбене групе којима би мултинационалне снаге допуниле своје ресурсе.

Поред Летоније, групе такође укључују пријатељске балтичке државе Естонију и Литванију, као и Пољску. Канада је спремна да пошаље прве од 450 војника у Летонију следећег месеца и придружиће се снагама НАТО савезника, Албаније, Италије, Пољске, Словеније и Шпаније. Око 1.200 војника ће бити стационирано у Летонији, са још додатних 800 у Естонији, 1.200 у Литванији и 4.000 у Пољској. Међутим, упркос овој ескалацији, потези НАТО-а су описани само као “потезна жица“ Русији.

Русија већ одржава силу која броји десетине хиљада војника на стратешким граничним прелазима у региону. од 2016. године, Ранд Цорпоратион је спровела анализу више сценарија сукоба и утврдила да су “у више сценарија игре, руске снаге елиминисале или заобишле сваки отпор и да су биле на вратима или су заправо ушле у Ригу, Талин, или обоје, између 36 и 60 сати након почетка непријатељства.“

Русија је од тада најавила опсежне иницијативе да прошири и модернизује своје одбрамбене способности, укључујући и моћније подморнице, сложеније системе противракетне одбране и стварање гране услуга посвећених посебно електронском ратовању. Овогодишње Запад вежбе су постављене за 70.000 до 100.000 руских војника да се придруже својим белоруским савезницима у симулираној борби са снагама НАТО.

Секретар одбране Џејмс Матис је рекао током посете Литванији, која ће бити домаћин немачком НАТО батаљону, да је руско је нагомилавање трупа узнемиравајуће и навео да ће НАТО одржати дефанзивни став.

Амерички званичници су раније предложили да Пентагон може одобрити распоређивање система противракетне одбране Патриот у региону у припреми за руске ракетне потезе широм границе, али су Матис и литванска председница Далија Грибаускаите одбили да коментаришу потенцијалне ракетне инсталације.

И САД и Русија су оптужили једни друге да покушавају да испровоцирају војни обрачун у Европи, али ни једно није изразило спремност да изазове другог у борби. Након што су претрпели  распад комуникације раније овог месеца око супротстављених политика по питању рата у Сирији, Бела кућа и Кремљ су покушали да поправе свој политички однос, који је значајно трпео под бившим председником Бараком Обамом.

Међутим, низ скандала и истрага концентрисаних око веза између председника Доналда Трампа и Русије, оставили су многе америчке званичнике сумњиве по питању намера Москве. Русија негира мешање у америчку политику и позвала је Вашингтон да обнове односе између две светске најистакнутије војне силе.

Трамп се састао са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим у среду да разговарају о позицијама земаља по питању међународних афера, а помоћник руског председника Јуриј Ушаков је позвао САД у петак да “нормализују односе Русије и САД-а,“ преноси руски медији.

 

Извор: Wебтрибуне.рс