Издвајамо Србија

Вучић нас задужује код Кине за 2.2 милијарде евра да до Црне Горе направимо аутопут који нам НЕ ТРЕБА!

После потписа у Пекингу, на самиту „Појас и пут, међународна сарадња“, Србија је добила заокружену слику изградње Коридора 11 – до границе са Црном Гором. Од седам деоница Кинези тренутно раде три, Београд–Обреновац, Обреновац–Уб и Љиг–Лајковац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По једну деоницу изградили су Србија и Азербејџан, а две најкомпликованије и најскупље деонице Чачак–Пожега и Пожега–Бољари поново су добиле кинеске фирме. С обзиром на то да Кинези граде ауто-пут кроз Црну Гору од Бара до Бољара, то би могла да буде једна од највећих кинеских инфраструктурних инвестиција у Европи.

Ауто-пут Београд – Јужни Јадран представља везу између Србије и Црне Горе, а у ширем контексту повезаће Румунију, Србију, Црну Гору и Италију. Он се протеже од Темишвара, преко Вршца, Београда, Чачка, Пожеге, Подгорице, иде до Бара, а морским путем, преко Јадрана биће повезан са Баријем у Италији.

Србија и Црна Гора деценијама чекају на ту саобраћајницу – Србија да би лакше комуницирала за западним индустријски развијеним делом, где су Чачак, Ужице и Горњи Милановац, а Црна Гора ради прикључења на Коридор 10, који спаја Европу и Азију.

Потписом у Пекингу заокружује се најбитнији део Коридора 11, траса од Чачка до Пожеге и даље до Бољара, где се овај ауто-пут среће са црнгорским.

„Пут Прељина, Чачак, Бољаре кошта од два до 2,2 милијарде евра. Ове године донећемо одлуку, а следеће ћемо почети изградњу ауто-пута на овој деоници“, каже министарка инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић.

У ЦИП-у, који је урадио идејни пројекат завршног дела Коридора 11, кажу да је могуће веома брзо добити генерални пројекат целокупне трасе. Сарадња кинеских компанија и наших је добра, а Кинези планирају да нашу грађевинску оперативу запосле на овом пројекту.

„Наша грађевинска оператива потпуно је способна да гради ову деоницу, Кинези ће запослити наше фирме, ми имамо добре фирме и за извођење и за пројектовање“, истиче директор ЦИП-а Милутин Игњатовић.

Пројектанти кажу да је деоница од Чачка до Бољара веома захтевна. Треба пут провести кроз Овчарско-кабларску клисуру и преко Пештера и Сјенице.

„Ради се о изузетно захтевној деоници, која је 40 одсто под мостовима и тунелима, тако да мислим да може да буде готова за четири до пет година“, објашњава пројектант Института ЦИП Драгослав Драгићевић.

Кинези тренутно граде и ауто-пут Бар–Бољаре вредан око 800 милиона евра. Ово је уједно највећа инвестиција икада започета у Црној Гори.

Тренутно и ми и Црна Гора користимо новац из кинеских кредита за изградњу Коридора 11. Кредити су много повољнији него од било којих финансијских институција. Постоји и идеја да Кинези узму концесију на целу деоницу Коридора 11 од Србије до Црне Горе, али за то мора постојати међудржавни споразум.

 

Извор: РТС