loading...
Издвајамо Србија

ИСПОВЕСТ ПИЛОТА СРУШЕНОГ Ф-117: Мислио сам да вам доносим слободу! Кајем се што сам бацао бомбе на српску децу!

Да сам знао праву истину о ситуацији у Србији, не бих учествовао у бомбардовању, поверио се Дејл Зелко, амерички пилот, свом садашањем пријатељу Золтану Данију, који је са својом јединицом оборио његов “невидљиви” Ф-117А

Бомбардовање Србије је било грешка и да сам знао праву истину, не бих учествовао у бомбардовању Србије!

Ово су речи које је амерички пилот Дејл Зелко изговорио пуковнику Золтану Данију, чија јединица је 27. марта 1999. године оборила његов “невидљиви” авион Ф-117А.

Двадесет година после злочиначке НАТО агресије, Золтан Дани за Курир каже да се са Зелком, с којим се у међувремену спријатељио, редовно чује.

– Веровао је да је другачије стање и сви пилоти су били убеђени да у Србију доносе слободу и демократију. Схватио је да је позадина свега било нешто друго и да је Србија бомбардована из политичких разлога – прича нам Дени.

Са Зелком се чуо и пре неколико дана.

– Каже да му је жао што је учествовао у бомбардовању Србије и да су преварени. Били су уверени да су долазили из хуманитарних разлога да поправе стање. Да је знао праву истину, не би у томе учествовао. Каје се што је бацао бомбе на српску децу – наглашава Дани.

Подсетимо, четвртог дана НАТО бомбардовања, припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране Војске Југославије оборили су Ф-117А, америчко чудо од авиона израђено у стелт технологији, које је своју репутацију “невидљивог” стекло у Заливском рату у Ираку. Пилота Дејла Зелка су америчке снаге успеле безбедно да евакуишу, а његов авион је завршио на њиви у атару села Буђановци код Руме. Неколико година касније пуковник Дани срео се са Зелком и почели су да се друже.

Иако је прошло 20 година, Дани каже да му се чини као да је бомбардовање јуче било.

– Све је свеже. Ране су велике, и међу становништвом и међу нашим саборцима, свеже су и дубоке.

Недавно истраживање Института за европске послове показало је да се 79 одсто грађана наше земље противи чланству Србије у НАТО, а 64 одсто не би прихватило извињење Алијансе због агресије на СР Југославију 1999. године.

Пало му на ум
Амерички пилот хтео да школује сина у Србији

Пилот обореног “невидљивог” Дејл Зелко размишљао је да свог сина, који свира неколико инструмената, упише у средњу музичку школу у Србији, потврђује Золтан Дани за Курир.
– Код њих је скупо школовање, па сам му ја предложио да га пошаље у Србију. Рекао сам му да ћу га прихватити као мог сина, али су на крају нашли решење у Америци – каже Дани и додаје да се Зелко није плашио да пошаље дете на школовање у Србију.

Централно обележавање у Нишу
Вучић: Ми смо жртва НАТО

Дану сећања на жртве бомбардовања, који ће бити обележен данас у Нишу, присуствоваће државни врх, представници Војске, Цркве, дипломатског кора и грађани.
Председник Србије Александар Вучић истакао је да је поносан на чињеницу “што се не стидимо и не плашимо да будемо жртва и да кажемо да јесмо жртва и да ствари назовемо правим именом”.
– Јер ти исти су нас терали, и терали су све наше медије, чак и државне, да то називају НАТО кампањом, чак не ни НАТО бомбардовањем, него кампањом, као да је то кампања за изборе. То је НАТО агресија и ми то умемо да кажемо – рекао је Вучић.

Скуп у Крагујевцу
Да се не заборави!

Обележавање годишњице агресије НАТО и бомбардовања Србије одржаће се данас и у Крагујевцу. Говориће Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, пуковник Золтан Дани, командант ракетне јединице која је оборила Ф-117, Алберт Андијев, руски добровољац који је изгубио око на Кошарама, и Душко Вукотић, председник Удружења ветерана Републике Српске. Преко видео-линка народу ће се обратити генерали Владимир Лазаревић и Божидар Делић, као и грчки капетан Маринос Руцидис, који је одбио да бомбардује Србију 1999. године.
Д. И.

 

Извор: Курир.рс/Славица Томчић

loading...