Издвајамо Србија

ИСПОВЕСТ ПИЛОТА СРУШЕНОГ Ф-117: Мислио сам да вам доносим слободу! Кајем се што сам бацао бомбе на српску децу!

Да сам знао праву истину о ситуацији у Србији, не бих учествовао у бомбардовању, поверио се Дејл Зелко, амерички пилот, свом садашањем пријатељу Золтану Данију, који је са својом јединицом оборио његов „невидљиви“ Ф-117А

Бомбардовање Србије је било грешка и да сам знао праву истину, не бих учествовао у бомбардовању Србије!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово су речи које је амерички пилот Дејл Зелко изговорио пуковнику Золтану Данију, чија јединица је 27. марта 1999. године оборила његов „невидљиви“ авион Ф-117А.

Двадесет година после злочиначке НАТО агресије, Золтан Дани за Курир каже да се са Зелком, с којим се у међувремену спријатељио, редовно чује.

– Веровао је да је другачије стање и сви пилоти су били убеђени да у Србију доносе слободу и демократију. Схватио је да је позадина свега било нешто друго и да је Србија бомбардована из политичких разлога – прича нам Дени.

Са Зелком се чуо и пре неколико дана.

– Каже да му је жао што је учествовао у бомбардовању Србије и да су преварени. Били су уверени да су долазили из хуманитарних разлога да поправе стање. Да је знао праву истину, не би у томе учествовао. Каје се што је бацао бомбе на српску децу – наглашава Дани.

Подсетимо, четвртог дана НАТО бомбардовања, припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране Војске Југославије оборили су Ф-117А, америчко чудо од авиона израђено у стелт технологији, које је своју репутацију „невидљивог“ стекло у Заливском рату у Ираку. Пилота Дејла Зелка су америчке снаге успеле безбедно да евакуишу, а његов авион је завршио на њиви у атару села Буђановци код Руме. Неколико година касније пуковник Дани срео се са Зелком и почели су да се друже.

Иако је прошло 20 година, Дани каже да му се чини као да је бомбардовање јуче било.

– Све је свеже. Ране су велике, и међу становништвом и међу нашим саборцима, свеже су и дубоке.

Недавно истраживање Института за европске послове показало је да се 79 одсто грађана наше земље противи чланству Србије у НАТО, а 64 одсто не би прихватило извињење Алијансе због агресије на СР Југославију 1999. године.

Пало му на ум
Амерички пилот хтео да школује сина у Србији

Пилот обореног „невидљивог“ Дејл Зелко размишљао је да свог сина, који свира неколико инструмената, упише у средњу музичку школу у Србији, потврђује Золтан Дани за Курир.
– Код њих је скупо школовање, па сам му ја предложио да га пошаље у Србију. Рекао сам му да ћу га прихватити као мог сина, али су на крају нашли решење у Америци – каже Дани и додаје да се Зелко није плашио да пошаље дете на школовање у Србију.

Централно обележавање у Нишу
Вучић: Ми смо жртва НАТО

Дану сећања на жртве бомбардовања, који ће бити обележен данас у Нишу, присуствоваће државни врх, представници Војске, Цркве, дипломатског кора и грађани.
Председник Србије Александар Вучић истакао је да је поносан на чињеницу „што се не стидимо и не плашимо да будемо жртва и да кажемо да јесмо жртва и да ствари назовемо правим именом“.
– Јер ти исти су нас терали, и терали су све наше медије, чак и државне, да то називају НАТО кампањом, чак не ни НАТО бомбардовањем, него кампањом, као да је то кампања за изборе. То је НАТО агресија и ми то умемо да кажемо – рекао је Вучић.

Скуп у Крагујевцу
Да се не заборави!

Обележавање годишњице агресије НАТО и бомбардовања Србије одржаће се данас и у Крагујевцу. Говориће Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, пуковник Золтан Дани, командант ракетне јединице која је оборила Ф-117, Алберт Андијев, руски добровољац који је изгубио око на Кошарама, и Душко Вукотић, председник Удружења ветерана Републике Српске. Преко видео-линка народу ће се обратити генерали Владимир Лазаревић и Божидар Делић, као и грчки капетан Маринос Руцидис, који је одбио да бомбардује Србију 1999. године.
Д. И.

 

Извор: Курир.рс/Славица Томчић