Издвајамо Свет

ДОК У СРБИЈИ ОТВАРАЈУ КУРЦ ТВРДИ: Треба затворити све муслиманске вртиће у Аустрији!

Беч — Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц изјавио је за бечки лист „Курир“ да би требало затворити све муслиманске вртиће у тој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, на питање новинара листа да ли би требало затворити муслиманске вртиће у Аустрији Курц је рекао: „Наравно, они нам нису потребни. Уопште не би требало да постоје муслимански вртићи.“

Према писању „Курира“, које је пренео Спутњик, око 10.000 деце арапског или чеченског порекла похађа такве вртиће само у Бечу.

Курц је затим објаснио свој став, рекавши да су такви вртићи само додатно изоловали децу, лингвистички и културно. Пошто се плаћају новцем пореских обвезника, један од начина да се такви вртићи затворе био би, према речима Курца, да се повећају критеријуми познавања аустријског језика, што је неопходан предуслов за сваку успешну интеграцију.
Зауставити умирање на Медитерану

Бечки „Курир“ затим наводи и да се министар иностраних послова Аустрије залаже се за драматично смањење имиграције, како би се успешније спровела интеграција имиграната и наводи да се тренутно милион људи налази у избегличким камповима у Либији и спрема на опасан пут ка Европи. Ако прођу, они ће на тај пут навести и друге, тако да нема краја умирању на Медитерану, оцењује Курц.

Он је, казао да су критике на рачун Аустрије због захтева за ограничење миграције, неоправдане, јер је та земља примила увек више избеглица него што су Италија и Грчка заједно.

У Италију и Грчку, како је додао, долази велики број избеглица, али они тамо не остају, и нагласио је да расподела у Европи не функционише, те да најмањи број избеглица жели, на пример, да остане у Румунији.

Курц је поновио свој захтев за затварањем медитеранске руте по узору на балканску. Подсетио је да је већ једном био критикован од стране Брисела због затварања руте, када је требало зауставити талас избеглица са Бакана, и да се потом брзо променило мишљење.

Курц сматра да је, поред грађанских ратова, крупције и сиромаштва, експлозија становништва у Африци највећи проблем и тиме и највећа претња по Европу. Тренутно, како је подсетио у Африци живи око милиајрду људи, а две милијарде ће бити до средине, и четири милијарде до краја века.

Због тога, како подвлачи, не сме се скретати поглед са ситуације на Медитерану где страда велики број миграната, већ се мора размишљати и о онима који с на пут до Либије умрли од жеђи. То је огроман број, о чему нема чак ни процене“, казао је он.

 

Извор: Б92 / Танјуг / rs.sputniknews.com