Издвајамо Србија

НОВИ ЗАКОН: Ако вам муж не да новац за личну хигијену или вам да 200 динара да скувате ручак – због тога може на РОБИЈУ!

Овај облик насиља углавном се јавља на почетку везе и да временом ескалира

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У нашој земљи постоје жене којима мужеви остављају 200 динара уз наредбу да тим парама спреме комплетан ручак, оне којима се ускраћује право на личну хигијену – док о дотеривању и куповини крпица не могу ни да размишљају, брани им се да раде и да слободно располажу сопственим примањима.

Све ово спада у категорију економског насиља, које у већини случајева долази заједно под руку са психичким и физичким малтретирањем.

Весна Станојевић, координаторка сигурних кућа каже за Телеграф да су главни мотиви насилника да успостави моћ и контролу над партнером/ком.

– На овај начин жртви се ускраћује слободно кретање, виђање са пријатељима, могућност да самостално доноси одлуке, па чак и да нпр. кроз куповину поклона покаже наклоност и љубав према деци… – објаснила је она и нагласила да се овај облик насиља углавном јавља на почетку везе и да временом ескалира.

Адвокат Тијана Костић објаснила је да се код жртве као последица трпљења економског насиља јавља езгистенцијална угроженост, пад самопоуздања и духовна патња, које свесно проузрокује насилни партнер.

– Казнена политика се није мењала, тако да у члану 194. Кривичног законика пише да свако ко примени насиље, прети да ће напасти живот или тело особе и својим дрским понашањем угрожава спокојство, телесни интегритет или душевно стање члана своје породице, може да се казни затвором у трајању од три месеца до три године – закључила је Костићева.

 

Извор: Телеграф.рс