Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! ЂУКАНОВИЋ ЋЕ СКУПО ПЛАТИТИ ЗА СВЕ: ПУТИН решио да га уништи, ево како…

Москва је покренула финални обрачун са Милом Ђукановићем и његовим режимом у Подгорици! Како је и званично потврђено, Путин је Милу Ђукановићу забранио улазак у Русију, а на „црној листи“ непријатеља Кремља налази се укупно 70 црногорских функционера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До сада саопштено ко се све налази на овом списку, али су руски и црногорски портали објавили да су међу забрањенима готово сви посланици ДПС и других партија који су гласали за приступање Црне Горе НАТО пакту.
Русија, подсетимо, оптужује Ђукановића и његове сараднике да на силу гурају свој народ у злочиначку западну алијансу.

Путин неће стати

Одлично обавештени дипломатски извори Информера кажу да је ово само почетак „великог, финалног обрачуна званичног Кремља са Милом Ђукановићем“.

– Неће се на овоме завршити. После контрасанкција којима је забрањен увоз производа из Црне Горе и позива руским туристима да овог лета не путују у ову земљу, ‘црна листа’ је само логичан наставак… – каже наш саговорник и наводи да је Москва одлучна да овог пута иде до краја.

– Рећи ћу вам само да Русија има врло конкретне доказе о криминалним и корупционашким аферама у које су умешани Ђукановић и његови сарадници. Неки од тих доказа могли би ускоро да се појаве у јавности, али и у одређеним тужилаштвима – наводи извор.

Према његовим речима, додатни велики проблем за Мила Ђукановића могао би да буде принципијелни став Запада да се у Црној Гори треба обрачунати са криминалом:

– Знате, тешко да ће било ко од лидера ЕУ и САД узети Мила у заштиту кад изађу конкретни докази против њега и његових…

По мишљењу аналитичара, било је питање дана када ће Путин кренути у коначни обрачун са Ђукановићем.
Каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже да је оваква реакција Кремља очекивана с обзиром на политику коју Црна Гора води према Русији.

– Москва је чак била и стрпљива и није одреаговала реципрочним мерама чим јој је Црна Гора увела санкције. Чекала је да види како ће се одвијати ствари са НАТО пактом. Пошто су власти у Подгорици једнострано донеле одлуку о прикључењу овој алијанси, без расписивања референдума, Русија више није имала куд и морала је да одреагује – сматра Миливојевић, додајући да на тај начин она штити своје интересе.

Бивши шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић подвлачи да се односи Русије и Црне Горе последњих година стално погоршавају.

– Црна Гора је учинила доста неприкладних мера према Русији, али и према руским инвеститорима и власницима непокретности. Јасно је и да је ступање у НАТО била кап на коју је Москва морала да одреагује и стави до знања да су јој угрожени интереси – објашњава Јовановић, додајући да овакве мере нису никаква новина у међународним односима и политици:

– Сличне мере су за поједине земље, и њихове државне функционере, уводиле и земље НАТО и ЕУ јер се нису слагале са политиком коју оне воде. И неки наши политичари су били на црним листама и био им је забрањен улазак у САД.

Логична реакција

Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе каже да је реципроцитет свето правило дипломатских односа и да ове мере не би требало никог да чуде.

– Мора се имати у виду да је Мило Ђукановић оптужио Русију за покушај државног удара и да је Црна Гора приступила НАТО пакту. Све то је утицало на доношење овакве одлуке у Москви. Русија је само реаговала исто као и неке земље запада и ЕУ кад су руског помоћника министра иностраних послова прогласиле персоном нон грата – тврди Пророковић.

Извор: Танјуг