Издвајамо Србија

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ ГОВОРОМ НА ГАЗИМЕСТАНУ ИЗВРЕЂАО ВУЧИЋА И БРНАБИЋКУ: У БГ пашалуку промовишу „антироткиње“!

Пензионисани епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије Јевтић јуче је на Газиместану критиковао председника Александра Вучића, и то због тога што је предложио Ану Брнабић за премијера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Замерио је јер је у питању, како је рекао, „нероткиња“ и „антироткиња, која је против српске деце“

Све ово Атанасије Јевтић изрекао је после парастоса који је патријарх Иринеј служио страдалим косовским јунацима у Косовској бици 1389. године. Он је и раније критиковао Вучића, а овај пут је искористио и централни видовдански догађај на КиМ да искаже свој став.

– Општи је закључак да је Србију захватио дефетизам, плаше се не знам чега. У школама су злочини, чему учимо децу? И оно мало што имамо деце, хоће пустахије да одузму и то, и право на рађање деце. Издајници не поштују људски род, већ нам намећу оне који не рађају децу и не само нероткиње, већ и антироткиње, који су против српске деце – рекао је Јевтић.

Међу присутнима су били и црквени великодостојници, епископ рашко-призренски Теодосије и патријарх Иринеј.

– На Газиместану је био и син председника Србије Данило Вучић, који већ пет година иде на Косово на Видовдан. Док је Атанасије говорио, црквени великодостојници су ћутали, али су се после извињавали и рекли да ништа од онога што је изговорио није став Српске православне цркве – прича наш извор.

Наш саговорник додаје и да није било предвиђено да пензионисани владика Атанасије говори.

– Аплаудирали су му само припадници покрета „Образ“ – препричава наш извор.

Парастосу су, поред више стотина верника, присуствовали и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином.

Иначе, пензионисани владика Атанасије изазвао је скандал и 2013. на митингу Срба са Косова. Тада је Атанасије рекао да „премијер говори о реалној политици и не занима га небеска Србија“. „Тако је говорио и Зоран Ђинђић и сви знамо како је завршио“, а од ове изјаве се после оградио патријарх Иринеј.

Ђурић: Непримерено вређање

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је „непримерено доћи колима из Београда на пола дана на Космет, да би се вређао онај кога народ воли и који се за свој народ бори“.

– За мандата Вучићеве владе обновљено је 15 светиња на КиМ, помагано је опстанку Срба у сваком најудаљенијем делу покрајине, штићени су национални интереси, што је и резултирало подршком од 80,5 одсто грађана КиМ који су управо у Вучићу препознали искреног и срчаног борца за њихов опстанак и права – оценио је Ђурић.

 

Извор: Фонд стратешке културе / Блиц