Издвајамо Србија

АДВОКАТ ТОМА ФИЛА САВЕТУЈЕ: Ако неко уђе, пуцај и не питај зашто је ушао!

Тома Фила (Фото: Јутјуб)

Поводом случаја Сашка Богеског, који је у самоодбрани усмртио провалника, један од наших најпознатијих адвоката Тома Фила каже за нови број Недељника да је потпуно бесмислено да право неког ко напада у очима тужилаштва буде испред права оног ко је нападнут.

– Ми имамо проблем из времена комунизма да разјаснимо шта је то нужна одбрана. Тада је владала доктрина да не може приватна имовина да буде важнија од било чијег живота. Постоји стални страх да се неко ослободи због нужне одбране. Ја сам често на путу, па ми жена остаје сама код куће. Држим пиштољ поред врата и рекао сам јој: ‘Ако неко уђе, пуцај и не питај зашто је ушао. Лакше ћу да те извадим из затвора него са гробља’ – наводи овај адвокат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Држим пиштољ поред врата и рекао сам јој: ‘Ако неко уђе, пуцај и не питај зашто је ушао. Лакше ћу да те извадим из затвора него са гробља’ – наводи овај адвокат.

Он сматра да тема самоодбране мора да се покрене у јавности, јер никоме није јасно како раде тужилаштва, и како процењују угроженост.

– Ако неко упадне у ваш стан, да ли треба да га питате: ‘Јеси ли дошао да ме убијеш?’, или, ако је жена, да пита: ‘Да ли си дошао да ме силујеш?’ Па, онда, ако каже: ‘Дошао сам да те силујем’, онда је дозвољено да се лупи шамар, а ако провалник каже да је дошао да вас убије, онда је у реду да се пуца – рекао је Тома Фила.

 

Бирач дана