Регион

„Ако НАТО пожели базу, имаће је, Црногорце неће ни питати“

Након што је експресно примљена у НАТО без консултовања са грађанима на референдуму, Црна Гора би, такође по кратком поступку, могла да добије и базу Алијансе на својој територији, бар ако је судити по спекулацијама црногорских медија. Међу локацијама се помињу Бар, Котор, Никшић. Да ли је реч само о гласинама или у томе има и зрнца истине?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Први од високих црногорских званичника који је сугерисао могућност да Црна Гора уступи део своје територије на коришћење НАТО-у био је премијер Душко Марковић, који је пре неколико месеци у интервјуу за магазин „Тајм“ отворено нудио луку Бар за војне потребе.

– Ова лука је стратешки важна за противнике НАТО-а, посебно након конфликта у Сирији када је Русија почела да тражи добру морску базу у топлијим морима – изјавио је Марковић за амерички магазин.

Реакција готово целокупне опозиције на ту Марковићеву изјаву била је прилично индикативна, јер су снажно дигли глас против поменутог јавног иступа премијера. Оно што је очигледно јесте да Црногорци по свој прилици неће са симпатијама посматрати потенцијални боравак страних војника на својој територији, па макар они били и „савезнички“.

Ситуацију је за сада релаксирао црногорски министар одбране Предраг Бошковић који је рекао да, према његовим информацијама, не постоји ниједна иницијатива постављања НАТО база у Црној Гори. Међутим, оно што би требало да забрине становнике Црне Горе јесте непријатна чињеница да не треба очекивати да би ико Подгорицу озбиљније питао за мишљење, уколико неко од званичника Алијансе заиста донесе одлуку да стационира значајније војне потенцијале или трупе у Црној Гори.

Наравно, Врховни командант НАТО снага за Европу Куртис Скапароти недавно је куртоазно изјавио да ће Црна Гора сама донети одлуку о евентуалној изградњи база Алијансе, али да ће се о томе питати и друге чланице тог војног савеза.

Ипак, нема сумње да би, уколико буде постојала процена да би војна база у Црној Гори била нешто што је у интересу НАТО-а, то само у виду директиве даље било прослеђено на извршење црногорским властима, пише „Спутњик“.

Извор: sputniknews.com