Издвајамо Свет

ГДЕ ЋЕШ НА ПУТИНА КАУБОЈУ? Амерички блогер назвао руског председника преварантом и изазвао на борбу у џудоу

Бенџамин Витс уредник блога Lawfare, посвећеног питањима националне безбедности посумњао је у владање борилачким вештинама руског председника и изазвао га на одмеравање снага. Како преноси The Washington Post блогер је убеђен да се Путинови ривали у борбама предају „преваранту“ из страха да ће бити кажњени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мајсторство Владимира Путина у борилачким вештинама већ је постало легенда. Захваљујући ласкавим репортажама руских медија Путин је стекао ауторитет експерта у џудоу, а борилачке вештине председника постале су чак и метафора за његов стил владања, пише The Washington Post.

64-годишњи руски председник заиста има црни појас у каратеу. Чак и површна претрага на Гуглу даје мноштво фотографија на којима он у белом кимону баца противника на татами. Он је коаутор више књига о џудоу и појављује се у видеу за обуку. Међутим да ли је заиста председник Русије толико вешт борац? Бенџамин Витс, уредник блога Lawfare посвећеног питањима националне безбедности, у то никако није уверен.

Витс је страствени поклоник борилачких вештина и сматра Путина „преварантом“. Штавише руском председнику упутио је изазов понудивши му надметање на било ком месту на ком Путин не буде могао да га ухапси. The Washington Post тврди да је Витс изазвао Путина на дуел још у јесен 2015. године, када је блог био релативно слабо познат. Временом је Lawfare који је пратио истрагу наводног руског мешања у председничке изборе и објављивао непријатне коментаре о администрацији Доналда Трампа, постао врло познат.

На таласу популарности Витс се поново обратио Путину путем твитера. „Па добро, момци. Време је за бављење теквондом. Треба бити спреман за тренутак када се Кремљ најзад буде јавио“, написао је 47-годишњи блогер који има црни појас у теквонду и аикиду. По његовом мишљењу велики број видео снимака са џудистом Путином је чиста лаж, јер су му се противници очигледно предавали.

„Бар на оним видео снимцима, које сам ја видео, Путина нико не напада. Нисам видео доказе да његови противници уопште покушавају да победе“, написао је Витс на блогу. На свом Фејсбук профилу формулисао је мисао: „Путин је преварант у борилачким вештинама. Он се такмичи само са онима, над којима има власт, и сви они му се предају“.

Искуство Путина у борилачким вештинама добро је документовано, између оталог у западним медијима. На пример британски лист The Independent чак га је једном приликом упоредио са Чаком Норисом. Сам руски председник одавно потенцира да су џудо и друге борилачке вештине одлични за самодисциплину. Међутим, да ли је он заиста толико вешт борац како га представљају медији, друго је питање, засад је само Витс успео да довде у сумњу његове вештине, тврди лист, и констатује да његов предлог за надметање није шала.

„Путин ће се или борити са осредње обученим (не са експертом у борилачким вештинама) канцеларијским службеником средњих година у ситуацију у којој ја могу да победим без страха да због тога будем кажњен, или га у супротном очекује свеопшта осуда у свету као слабића и преваранта. Истински јак лидер не треба да организује лажно приказивање уз помоћ својих лакеја“, убеђен је Бенџамин Витс, преноси портал телевизије RТ на руском.

 

Извор: Руска реч