Издвајамо Србија

САМО СИ НАМ ТИ ФАЛИО! Србија добија Фронтексовог официра, биће задужен за мигрантску кризу и имаће дипломатски имунитет!

Са српским властима је договорено да у Београду почне да ради Фронтексов официр за везу који ће да буде одговоран за цео Западни Балкан, пише „Политика“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Фронтекса, Агенције ЕУ за европску и обалску стражу, Фабрис Леђери каже да ће тај официр за везу радити овде, у просторијама Делегације Европске уније. Он каже и да ће имати дипломатски статус.

„С обзиром на то да је Делегација ЕУ дипломатска мисија, онда ће самим тим и тај официр за везу имати дипломатски статус. Исти принцип смо применили у Турској… И тај исти принцип ћемо да применимо у Нигеру“, рекао је Леђери у интервјуу за данашњу „Политику“.

Упитан може ли се очекивати нови талас избеглица из Азије и Африке, он је рекао да засад главни фокус и изазов за ЕУ представља централна мигрантска рута којом мигранти долазе из Либије у Италију.

„Друга велика рута је источна, где од Турске један крак иде ка Бугарској, други ка Грчкој. Она је у великој мери под контролом, нарочито откад је склопљен споразум између Турске и ЕУ. Штавише, од тада је број миграната који користе ову руту опао за 95 одсто. То је добра вест за Србију“, рекао је Леђери.

У интервјуу за РТС, Леђери је рекао да Србију види као будућу чланицу Европске уније, а српску граничну полицију као будуће колеге у контексту заштите европских граница.

Он је додао да је Фронтекс започео одличну сарадњу са Србијом 2009. године, да има радне аранжмане са Министарством унутрашњих послова, што значи да Фронтекс и српска полиција, а нарочито гранична полиција, блиско сарађују.

„Сада развијамо сарадњу на граници између Србије и Европске уније. Фокус није само на илегалној миграцији, већ и на борби против криминала. Већ имамо акције усмерене на трговину оружјем, крађу возила. Ја Србију видим као партнера, као будућу чланицу Европске уније и видим српску граничну полицију као будуће колеге у контексту заштите европских граница“, рекао је Леђери за РТС.

 

Извор: rs.sputniknews.com