Православље

ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЈИ ЈЕ ДАНАС ПРАЗНИК?! Верници у Србији данас изговарају ОВЕ РЕЧИ за СПАС ДУШЕ!

Били су велики хришћани

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска православна црква слави Свете мученике Флора и Лавра – браћу по телу, духу и по занимању. Обојица су били ревносни хришћани, а по занату каменоресци. Живели су у Илирији.

Један кнез незнабожачки запослио их је на зидању храма. Догодило се при њиховом раду, да један одломак камена одскочи и удари у око сина жречевог, који је радознало посматрао рад неимара. Видећи свог сина слепог и крвавог, жрец стаде викати на Флора и Лавра, па је хтео да их туче.

Ево НАЈМОЋНИЈЕ молитве која постоји: Срби, изговорите ОВЕ речи и заштитите ПОРОДИЦУ и ДОМ од сваке НЕСРЕЋЕ!

Тада му света браћа рекоше, ако буде веровао у Бога, у кога они верују, син ће његов оздравити. Жрец обећа.

Флор и Лавр са сузама помолише се Богу Господу, живоме и јединоме, и крсним знаком знаменоваше детиње избијено око. И дете оздрави одмах, и око му постаде цело као што је и било. Тада се крсти жрец Мемертин и син његов, и ускоро после тога обојица су пострадала за Христа у огњу.

А Флор и Лавр када су довршили храм, ставише крст на њега, позваше све хришћане и осветише га именом Господа Исуса и свеноћним пјенијем. Сазнавши за ово Илиријски намесник, спали у огњу многе од тих хришћана, а Флора и Лавра живе баци у бунар, и бунар засу земљом.

Касније су њихове мошти пренете у Цариград.

Пострадали су за Христа и Христом су се прославила ова дивна браћа у ИИ столећу.

За овај данашњи празник чита се овај тропар:

Похвалимо верни по достојанству, красну и богомудру пресветлу двојицу, Флора Свештеномученик Емилијан преблаженог и Лавра свеславног, који вечну Свету Тројицу усрдно свима јасно проповедасте. Зато пострадасте до крви и венцима пресветлим се увенчасте: Молите се Христу Богу да спасе душе наше.

 

Извор: Srbija Danas

 

Бонус видео: