Регион

Црногорци коначно признали зашто унајмљују Србе за сезонске послове: Разлози вам се неће свидети!

Траже нас јер смо марљивија, дисциплинованија и мање захтевна радна снага, али не само због тога.

 

Сваког лета букне потрага за сезонским радницима у Црној Гори. Ондашњи послодавци радо запошљавају Србе и Босанце, углавном зато што прихватају услове које локално становништво никада не би.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овим поводом урађена је велика анкета у којој су испитана 653 послодавца током 2016. и 2017. године и резултати су показали да Црногорци траже странце јер су марљивија, дисциплинованија и мање захтевна радна снага.

Послодавци су навели у анкети да пре узимају странце за раднике, јер су марљивији, дисциплинованији и мање захтевни. Као неважну ставку истакли су околност да је страна радна снага јефтинија.

Такође истичу и да је главни разлог што пре доводе комшијске раднике тај што нема довољно домаће радне снаге потребног профила, као и да многи локални грађани не прихватају понуђене послове, пише Ало.

Анкета је показала да је најважнији разлог непопуњавања слободних радних места недостатак потребних вештина и искуства.

– Већ годинама сам сезонски радник у Будви. Радим као собарица у приватном апартману и радно време је од седам ујутру до девет увече, мада гости често знају и ван радног времена да траже да им нешто спремим и донесем – каже Милица Ш. из Новог Сада.

– Напорно јесте, али пошто имам 57 година, у Србији не могу да нађем посао и зато немам избора. Имам обезбеђен смештај и један оброк – додаје.

Сезонски рад обично обухвата период од три месеца.

Извор: Telegraf.rs