Свет

Нове санкције нису Трампу наметнуте – то је његова стратегија

ВАЖНО је да се ослободимо илузије да унутрашњи противници присиљавају Доналда Трампа да Русији уводи санкције, тобоже упркос његовој жељи да има добре односе са Москвом – упозорила је Вероника Крашењиникова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Она је познати руски американолог, директор Института за спољнополитичке студије и иницијативе, па је утолико битније што је нагласила:

„То је Трампова стратегија, сам је води“.

Крашењиникова се у овом контексту позабавила једним аспектом америчко-руског конфликта:

„Симетрични одговор нашег Министарства иностраних послова на санкције које нам је у децембру 2016-те увео Барак Обама наметао се сам од себе. Међутим, Кремљ га је одлагао јер је желео да Трамповој администрацији да довољно времена да се пресабере и прекине ескалацију. А показало се да Трамп, који се бар у некретнине добро разуме, нема намеру да Министарству иностраних послова РФ врати одузете виле које се налазе поред Вашингтона и Њујорка“.

Крашењиникова је на исту тему додала:

Себастијан Горка

„Један од Трампових саветника – Себастијан Горка којег неки називају Трамповим питбулом – изјавио је да услов за враћање тих вила треба да буде ,показана тежња Кремља да поштује прекид ватре у Сирији’. Јасно је да је то увредљив услов. Узгред, Горка је син мађарског колаборационисте са Трећим рајхом и до данас демонстративно носи орден Хортијеве владе која је сарађивала са Хитлером“.

У наставку је поставила два питања:

„Русија је затражила да 755 америчких дипломата напусти њену територију – да би се број дипломата САД изједначио да бројем наших дипломата у Вашингтону, Њујорку и другим америчким великим градовима. Прва помисао ми је била: зар у Русији има тако много америчких дипломата? И још: чиме се то они баве у време када су односи две земље практично суспендовани?“

Крашењиникова саветује да са одговором на управо усвојени амерички закон о санкцијама не треба журити. И истиче:

„Већ сада је време за главну поуку: Трампова администрација, шта год о говорио, нема намеру да успоставља добре односе са Русијом. Трамп је експонент најагресивнијих америчких војних кругова и најагресивнијег капитала. Као што се зна, капитал ради сталног повећања профита води ратове и организује економску агресију. Друкчије то не бива. Како је један од класика говорио: ради 100-процентног профита – капитал гази све људске законе, а ради 300-процентног се не устручава никаквог злочина“.

Крашењиникова овоме додаје: „Трамп је већ изјавио да ће Сједињеним Државама обезбедити глобалну енергетску доминацију у свету. А таква доминација није могућа без ратова на Блиском Истоку и економске агресије против Русије. Нове санкције су део те стратегије“.

 

 

Извор: Fakti.org