Русија Свет

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ – РУСИЈА ВИШЕ НЕЋЕ ЋУТАТИ: Москва жестоко реаговала на Пенсове изјаве о Балкану!

Оптужбе које је изнео амерички потпредседник Мајк Пенс у Подгорици да Русија ради на томе да одвоји Балкан од Запада, дестабилизују југ Европе и показују хладноратовски менталитет Вашингтона, саопштило је данас руско министарство спољних послова, пренео је Ројтерс.

У саопштењу се наводи да министарство спољних послова Русије са жаљењем констатује да „Вашингтон све дубље тоне у примитивну идеологију ере Хладног рата“ која је, како наводи, потпуно одвојена од стварности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу руског министарства се каже да наметање избора „или са Западом или са Русијом“ балканским државама, неизбежно води ка расту напетости на континенту и дестабилизује ситуацију у региону.

Притом се, како се истиче, „активно гура теза о наводном безалтернативном ступању југоисточне Европе у НАТО, гурају се пројекти засновани на нелојалној конкуренцији, који су против економске логике“, пренео је Спутњик.

„Позивамо америчке колеге да прекину да клеветају Русију и њену спољну политику која се увек заснивала на поштовању партнера и спремности за заједнички конструктивни рад уз узимање у обзир медјусобних интереса“, навело је Министарство.

Пенс је јуче у Подгорици рекао да Русија покушава да исцртава нове медјународне границе силом, као да је и на Западном Балкану настојала да дестабилизује регион.

 

 

Извор: Tanjug