Издвајамо Свет

ОТИМАЊЕ СРБИЈЕ И ОПКОЉАВАЊЕ РУСИЈЕ САД ЋЕ СКУПО КОШТАТИ: Нешенел интерест тврди да је рат Москве и Запада..

Западно мешање у традиционалне сфере руског утицаја – подручја која су под утицајем Москве била током три века или дуже – представља веома провокативну и дестабилизујућу политику, пише амерички часопис „Нешенел интерест“

Осим Украјине, Грузије и Белорусије, једна од таквих сфера била је и Србија, наводи се у тексту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Опасна политика Вашингтона

– У овој или оној мери, све те земље су предмет планова Запада, који укључују и озбиљне иницијативе САД за распарчавање Србије и сврставање Грузије и Украјине у НАТО – истиче аутор текста Роберт Мери.

Рат између Русије и Запада чини се готово неизбежним – ниједна нација која има самопоштовања и која неумољиво бива окруживана алијансом непријатељски настројених суседа не може да допусти да се такви притисци наставе у недоглед, наводи аутор.

На крају, таква нација мора да заштити своје интересе војним путем, тврди Мери, подсећајући да је Русија то већ учинила у Грузији, односно источној Украјини.
У доба Хладног рата и Совјетског Савеза, Москву је штитило 1.900 километара територије коју је она држала под својом контролом, док су данас НАТО снаге од руске престонице удаљене 320 километара.

Исто тако, својевремено на 1.600 километара од некадашњег Лењинграда није било непријатеља са Запада, док данас тај град, који се сада поново зове Санкт Петербург, од најближих снага НАТО-а дели мање од 160 километара, наводи се у тексту.

Ово, како истиче аутор, за Русију представља монументалну промену на геополитичком плану.

Вређање руског председника

Запад до сада није указао на то где би могла бити ограничења за његов план окруживања Русије, а демонизација руског председника Владимира Путина од стране америчке интелигенције готово да је без преседана када је реч о мирнодопским приликама, каже Мери.

Хилари Клинтон је Путина упоредила са Хитлером, а и став оних који се не упуштају у реторичка претеривања такве врсте је исти, наводи аутор.

Чини се да је иницијатива америчког председника Доналда Трампа за побољшавање односа са Русијом мртва, јер су антируски оријентисане елите превладале, тврди аутор.
Следе нове санкције против Русије, желео их Трамп или не, а ширење НАТО-а и западно мешање у ситуацију у Украјини ће се наставити, истиче он, додајући да је окруживање Русије „чврсто на снази“.

Тешко је предивдети куда то води, а да није реч о стварном ратном сукобу – фундаментални национални интереси Русије, које је Трамп био спреман да прихвати, готово сигурно ће учинити такав сукоб неизбежним, закључује аутор.

 

Извор: Тањуг