Издвајамо Србија

РУСКИ ПОСЛАНИК ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Ратко Младић шлогиран, трују га у Хагу!

Фото: Јутјуб

Генералу Младићу одузета десна половина тела, а у притвору га кљукају са двадесет таблета дневно. Он хитно мора у Русију на лечење, упозорава посланик Дорохин, који је ове недеље обишао Младићa

Ратко Младић (Фото: Јутјуб)

Четири пута је руска делегација посетила генерала Ратка Младића
Генералу Ратку Младићу одузета је читава десна страна тела, а у притвору Хашког трибунала кљукају га са двадесет таблета дневно! Младић хитно мора на лечење у Русију, у супротном – умреће у Хагу!

Врло храбар човек

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Младић је храбар човек. Адвокатима не говори о здрављу јер је војник и за њега је тешко да призна слабост
Павел Дорохин, руски посланик

Овај драматичан апел упутио је јуче посланик руске Думе Павел Дорохин, који је и председник руског Комитета за заштиту генерала Младића. Он је прошле недеље у Хагу обишао Младића.
Према његовим речима, Москва ће поново инсистирати да Хаг пусти генерала на привремену слободу јер му се здравље јако погоршало у последње две године.

– Ишли смо у Хаг да подржимо Младића, проценимо његово здравствено стање и разрадимо даље кораке за његову заштиту и фактички спасавање. Озбиљно смо забринути за његов живот! – каже Дорохин.

Непрестана борба
Павел Дорохин наглашава да му је и Младић лично рекао да је у јако тешком здравственом стању.

ЧИЊЕНИЦЕ

* Ратко Младић је досад имао два мождана и један срчани удар
* У децембру 2016. имао је још један наводни мождани удар, али су хашки лекари то игнорисали
* После тога почела су погоршања виталних функција: осећа све већи замор и губи памћење

– Генерал ми се пожалио да га десна страна тела, груди, рука и нога стално боле. Изгледа знатно горе него пре две године кад смо га обишли у Хагу. Русија је спремна да пружи гаранције како би се лечио у Москви, али је Хаг два пута одбио да га пусти. Младићево лечење у Хагу крајње је хаотично, лекови су неспојиви једни са другим, дневно му се даје и по 20 таблета, а нико му не говори какве су то таблете! Узнемирени смо, плашимо се да ће му то погоршати здравље… – подвлачи Дорохин. Руски званичник најављује да ће поново од Хага тражити да Младића пусте на привремену слободу.

ЗАБРИНУТ ЗА ОЦА! Дарко Младић

– Трибунал се не понаша хумано, а Младић је врло храбар човек. Труди се да адвокатима не говори о свом здрављу јер је војни командант, заповедник и за њега је изузетно тешко да призна личну слабост… – наводи Дорохин.

ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ
АДВОКАТ

Младић је у таквом здравственом стању да му не треба ни судити. Услови за његово лечење у Русији су већ испуњени. Међутим, одлучују нажалост политички разлози.

Генералов син Дарко Младић каже за Информер да се борба за лечење његовог оца наставља.
– Очево здравље се стално и убрзано погоршава. Породица, пријатељи и адвокати већ дуже време упозоравају на то. Наставићемо са напорима да му спасемо живот. Једини спас за њега јесте лечење ван Хага и Холандије – апелује Младић.

Људи без милости

Адвокат Тома Фила, с друге стране, уверен је да Хаг неће пустити Младића на лечење јер то нису допустили ни Слободану Милошевићу.
– Однос Хага према Србима је једноставно такав. Сваки мртав Србин је добра вест за њих. Они у том случају не морају да се бакћу доказима и троше време и паре. Они нас сматрају зликовцима и много времена ће проћи док се не докаже истина. То су људи без милости. Нису чак дозволили да Срби издржавају казне у Србији, већ су их послали у иностранство – закључује Фила.

Гускова: Све смо спремили, али узалуд

Руски експерт за Балкан Јелена Гускова каже да је одбијање Младићеве молбе за пуштање на привремену слободу било велико изненађење јер је његов долазак у Москву био веома добро припремљен.

– Младића је чекала соба у Националном научно-практичном центру за кардиоваскуларну хирургију „Бакуљев“ и доктори су били спремни да га приме било кад. Били смо сигурни да ћемо га извући. Међутим, није прихваћена гаранција… – истиче Гускова, додајући да је Младић за Хаг човек кога по сваку цену треба осудити.

 

Извор: Д.К.-М.Д. Информер