Регион Србија

“Следећа европска криза: БАЛКАН. Хоће ли доћи до још једног КРУГА КРВОПРОЛИЋА”

На недавно завршеном саветовању иза затворених врата, добро обавештени немачки званичник поставио је питање који проблем у Европи изазива највише бриге. Одговорио је без оклевања: Западни Балкан, где ври нова криза коју подгревају Русија и Турска, пише “Вол стрит џурнал”.

 

Према њиховом најгорем сценарију, Русија и Турска ће охрабривати своје експоненте на Балкану, Србију и Албанију, да им помогну у прекрајању граница у региону. Србија, уз руску помоћ, могла да анектира велике делове Босне коју насељавају етнички Срби, док би Турска подршка могла да помогне Албанији да предузме сличан маневар, не само на претежно албанском Косову, већ и у Македонији, где би већина припадника знатне албанске мањине волела да се уједини са матичном земљом, наводи амерички лист.

Loading...

Ток догађаја је тешко предвидети, сматрају, откад присталице странака које се залажу за Велику Албанију исказују претензије на неке територије које се налазе у Србији биће тешко за две земље да се договоре око нове мапе. Али ни то није немогућ исход, иако ће та идеја пре дати инспирацију зликовцу из филма о Џејмсу Бонду него неком министру спољних послова, а број оних који желе да буду зликовци из филмова о Џејмсу Бонду као да ових дана преплављује светску политику.

Ситуација на Балкану се расплеће и Запад мора да брине о више ствари, преноси “Вол стрит журнал”, не само о руском мешању, већ и о Турској која све више постаје НИНО (НАТО само по имену), јер упркос великим турским сумњама према односу са Русијом, председник Реџеп Тајип Ердоган све тешње сарађује са руским председником Владимиром Путином.

Турска и Русија су се зближиле захваљујући свом опозиционом ставу према Немачкој и Европској Унији. Руси не само да мрзе НАТО, они ЕУ виде као препреку својој улози велике силе по питањима Европе, а и Турска се окренула против ЕУ и тражи ослонац у сукобу против Немачке и њених савезника у ЕУ. За Русију и Турску могућност проузроковања сукоба на Балкану с релативно ниским ризиком и трошковима је сувише добра да је пропусте, оцењује “Вол стрит џурнал”.

Државе као што су Србија, Македонија, Црна Гора, Косово и Босна и Херцеговина, тврди лист, радије би биле чланица ЕУ него савезница Русије или Турске. Али наде у скоро учлањење у ЕУ бледе. Европа је изгубила Британију и имала тешких момената у сређивању односа са чланицама као што су Мађарска и Пољска. Двадесетосморка ће ускоро бити двадесетседморка, а чланице ЕУ немају велику жељу да приме пет нових “бунтовних држава”, које ће отежати управљање Унијом и очекивати финансијску помоћ и то тада када ће постбрегзитски буџет ЕУ већ бити растегнут.

И Срби и Албанци наговештавају да ако Запад оде они ће гледати у правцу истока, а то ће значити померање ка националистичкој агенди уз руску и турску помоћ. За ЕУ нова рунда балканског хаоса бити катастрофа – избеглице, криминал, радикализација балканских муслимана, велике прилике за противничке снаге да стекну утицај на трошкове ЕУ. Али, ЕУ не сматра да може самостално да управља Балканом, већ ће и САД морати да буду део решења.

– Иако су свађе на Балкану тривијалне у поређењу са већим проблемима у другим земљама, оно што се дешава на Балкану не остане увек на Балкану, а НАТО и ЕУ би се могле претворити у језгро још једног круга балканског крвопролића. Ова криза има потенцијал да редефинише односе САД-ЕУ у наредним деценијама – извештава Волстрит журнал.

Извор: Volstrit Džurnal
Loading...
loading...
loading...