Издвајамо Регион

СРБИН ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ ПОСЛАО ПИСМО ДРЖАВИ: Држава то сте ви а земља смо ми! Да нису СРБИ терористи, кад тражите

“Јер држава то сте ви – а земља то смо ми!”

Случај Владана Јокића, градоначелника Котора, који би без обзира на то што је рођен и одрастао у том граду, могао да остане без црногорског пасоша, поново је покренуло једно од спорних и тешких питања између Србије и Црне Горе – двојно држављанство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сума сумаре, они који у Црној Гори имају двојно, тј. и држављанство Србије по закону то не смеју, па би могли бити позвани на суд – да се одрекну једног од њих.

Тим поводом један Србин из Црне Горе написао је на свом Фејсбуку писмо које преносимо у целости:

“Драга моја државо, Црна Горо,

чујем да сте ових дана расположени да одузимате држављанства нама који смо рођени, одрасли, падали, устајали, пили, напијали се, слинили, чистили се – овђе ђе смо још, иако нас изгледа ћерате колико сте кадри.

Ћерате нам ђецу, ћерате и нас, али нећете оћерати.

Јер ви не знате разлику између земље, отаџбине и државе. Ви мислите да је то једно! А није! Јер држава то сте ви – а земља то смо ми!

Чујем да људима, најприје мојим рођацима који живе у Србији, и којима је Србија дала пасоше, али су ове наше (ЦРНЕ) горе лист тражите овог љета да вам се пријављују као странци! Као уљези!

Што, да не бисте да их пратите – да нису можда теористи кукала вам мајка!

Зар да вам се моја сестра, одрасла у овом кршу пријави да је дошла својој мајци!? Да потпише да је на свом огњишту? 24 сата од доласка!

За својих 40 година нијесам чуо да је иједна држава некоме одузела држављанство само зато што је држављанин неке друге земље постао? Нека ме неко од правника и стручњака, а код нас их има много, слободно демантује…

Је ли то Европа? Је ли то нормално?

Је ли тиме уцјењујете људе? Да буду “само Црногорци”?

Нема, дошли смо до Кафке.

Још мало ћемо се на суду изјашњавати да ли смо појели црногорски или српски доручак! Његушки пршут или златиборски сир?

Аман, браћо, узмите се у памет, поштујте мало своје грађане, иако су остварили права у другим земљама, оставите им их, оставите им достојанство, не позивајте их на суд!

Ваљда вам је толико образа остало!” – стоји у писму.

 

Извор: Еспресо.рс