Србија

ТРАМП ОД ВУЧИЋА ТРАЖИ РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО: Албанци у паници, председник САД би могао да подржи ПРИПАЈАЊЕ СЕВЕРА СРБИЈИ!

Доналд Трамп преко потпредседника Мајка Пенса од Александра Вучића затражио конкретан предлог за коначно решење косовског проблема. Албански лобисти у страшној паници, плаше се да би Трамп могао да подржи решење којим би се север Косова припојио централној Србији.

 

 ТРАМП ОД ВУЧИЋА ТРАЖИ РЕШЕЊЕ ЗА КИМ: Шиптари у паници, председник САД би могао да подржи ПРИПАЈАЊЕ СЕВЕРА СРБИЈИ!

Амерички председник Доналд Трамп дипломатским каналима је од председника Србије Александра Вучића затражио да предложи коначно решење за косовски проблем, тврде извори Информера из једне од најутицајнијих западних амбасада.

Трамп је, како сазнајемо, преко свог потпредседника Мајка Пенса послао јасну поруку српском лидеру да је спреман да саслуша конкретан предлог за решење вековне кризе у јужној покрајини. Ова информација изазвала је страшну панику међу албанским лобистима у Вашингтону, који страхују да би амерички лидер могао да подржи решење којим би се север Косова припојио територији централне Србије!

ДАНАС ЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ, и ову ЈЕДНУ СТВАР нипошто не смете да радите!

Приштина у шоку

Према речима наших извора, Вучић и Пенс би о овој теми требало да причају већ у септембру, на маргинама заседања Генералне скупштине УН о Косову. Потпредседник САД би потом требало да конкретан српски предлог пренесе Доналду Трампу.

– Пенс је српском председнику већ пренео јасну Трампову поруку да је спреман да саслуша и размотри конкретан предлог за решење косовског проблема. Амерички лидер је заинтересован да чује српске аргументе у овом случају. Вучић би свој предлог требало да преда Пенсу већ у септембру, за када је заказана седница Генералне скупштине УН о Косову… – објашњава Информеров саговорник.

Ова дипломатска иницијатива Вашингтона, додаје, јако је уплашила шиптарске лобисте у Америци.
– Албанци су у страшној паници због овога. Њихов главни страх је да би Трамп могао да прихвати решење којим би се север Косова припојио централној Србији. Дигли су на ноге своје везе и увелико лобирају против било каквог ‘српског решења’ – подвлачи наш саговорник.Нико јуче у врху власти није желео да званично коментарише наша сазнања. Незванично, међутим, речено нам је да постоји могућност да се Вучић и Трамп и лично сретну до краја године и разговарају о овој теми.
– Постоји идеја да Вучић са делегацијом експерата за косовско питање отпутује у Америку и састане се са Трампом… – открива наш извор близак Председништву Србије.

Александар Павић, аналитичар руског Фонда стратешке културе, на другој страни, упозорава да ипак нема никаквих индиција да се став САД по питању Косова променио.

– Наравно, ако је Трамп заиста спреман да саслуша српске аргументе, онда је то јако добра вест. Наш српски предлог за решење косовског проблема морао би да буде представљен искључиво у оквиру Устава Србије. Ми не смемо да прихватимо насилну отимачину дела суверене територије Србије – наглашава Павић.

Имамо велику шансу

Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње, сматра да је врло охрабрујуће то што једна доминантна западна сила коначно жели да саслуша Србију.
– Будући да Запад у случају Косова до сада није имао много слуха за наше аргументе, сада после ко зна колико деценија имамо шансу коју бисмо морали да искористимо. Све ово баца ново светло на позив председника Вучића на дијалог о Косову. Свако ко одбије да у њему учествује или критикује ту иницијативу заиста има зле намере и питање је за кога заправо ради… – закључује Деђански.

Извор: Informer.rs
loading...
Loading...