Србија

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У БУДУЋИМ ПРЕГОВОРИМА СА ШИПТАРИМА! Србији се не пише добро

Српски и косовски председник Александар Вучић и Хашим Тачи састаће се у четвртак у седишту ЕУ у Бриселу под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је саопштила Делегација ЕУ у Србији, они ће разменити мишљење о наставку дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије, након договора постигнутог у јулу о почетку припрема за нову фазу дијалога. „Висока представница и два председника ће такође размотрити стање процеса спровођења договора постигнутих током дијалога“, наводи се у саопштењу.

Душан Јањић, председник Форума за етничке односе, оцењује за Данас да ће то бити „један од припремних састанака за нову фазу бриселског дијалога, који ће се, могуће је, одржавати убудуће на месечном нивоу“.

– На наредних неколико састанака биће дефинисана форма и теме даљих преговора о решавању косовског питања. Очекује се да та припремна фаза потраје до краја 2017. или почетка наредне године. Такође, учесници састанка ће направити резиме онога што је учињено и што није урађено, када је реч о досад постигнутим споразумима. Много је више ствари које нису спроведене, укључујући решавање проблема као што су компликације настале у вези са бројем +381, наводи он.

Јањић указује да ће Федерика Могерини „вероватно остати у протоколарној улози домаћина састанака“, али да треба очекивати да ће се ускоро у дијалог укључити и још неко од Европљана, а могуће и од Американаца, ко ће бити у улози „оперативца“ у наредним фазама преговора.

Како је Данас већ писао, дипломатски извори тврде да је „готово извесно“ да ће убрзо бити измењен формат бриселских преговора, тако да разговоре на највишем политичком нивоу убудуће воде председници, а не премијери, као што је био случај у претходним фазама, односно да ће се у седишту ЕУ састајати Вучић и Тачи. Према сазнањима нашег листа, да би таква одлука била званично донесена потребно је да добије и „зелено светло“ косовског парламента. Нови сазив Скупштине Косова тек треба да буде конституисан, будући да је прошле седмице пропао и шести покушај да то буде учињено. Главну „кочницу“ за конституисање новог сазива представља немоћ коалиције окупљене око Рамуша Харадинаја, првопласиране на јунским изборима, да прикупи већину од 61 посланика.

 

Извор: Danas.rs