Србија

Нишлијка је отишла на породиљско, А ОНДА ДОЖИВЕЛА ШОК! Александрина прича је наша тужна реалност!

„Мене нису заштитили као радника, јер њих држава треба да јури за те доприносе, а не ја, која имам малу бебу“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представници Владе Србије увелико говоре о важности рађања, јер нас је, како кажу, сваке године за 35.000 мање, док са друге стране породиље долазе у ситуацију да не могу да добију накнаду за породиљско боловање, која је неким женама једини извор прихода.

Нишлијка Александра Вучковић једна је од жена која је једва остварила своје право, јер јој послодавац док је радила, није уплаћивао доприносе, а она то није ни знала.

Вучковић је радила као фармацеуткиња и примала плату, али јој бивши послодавац пет месеци није уплаћивао доприносе. За то је сазнала тек када је отишла да отвори породиљско боловање, јер и она попут већине других жена није проверавала да ли послодавац исплаћује оно на шта га закон обавезује.

АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ: Ево који балкански политичар је био нациста у Другом светском рату

Иако је закуцала на врата готово свих институција у Нишу, тврди да нико није хтео да јој помогне, па је сама и са малом бебом морала да „јури“ бившег послодавца.

„Онда сам код њега била буквално сваки дан и на крају су однели неку потврду да су у блокади, али ми нису платили доприносе, јер немају новац. Иако су имали обрачунске листиће моје зараде за тих пет месеци, као и за оних седам за које су ми доприноси исплаћени, у Фонду ПИО обрачунали су ми минималац, а мени је плата била 55.000 динара“, прича Вучковићева.

У теренској контроли Пореске управе, где су је на крају упутили, рекли су да није „ни прва ни последња којој нису уплаћивани доприноси“. Да није остала у добрим односима са бившим послодавцем, каже, не би ни могла да оствари право на породиљско боловање.

„Мене нису заштитили као радника, јер њих држава треба да јури за те доприносе, а не ја, која имам малу бебу, да идем да тражим да они то уплате. Уместо њих да казне, они су оштетили мене, породиљу и мајку којој новац тада највише треба. То је мени просто невероватно“, каже Вучковић.

Због тога што се надлежнима већ обраћала када је имала проблем да отвори породиљско боловање, а нико јој није помогао, Вучковићева каже да ће се сада обратити суду.

У Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) који и обрачунава накнаде за породиље, нису се пуно бавили проблемима које имају многе младе маме, па и Нишлијка Александра Вучковић. Кратко су одговорили да је „накнада за породиљско одсуство регулисана Законом о финансијској подршци породици са децом“.

На питање новинара на који начин су заштићене труднице и породиље којих је много, а не проверавају своје послодавце да ли им уплаћују доприносе, у ПИО фонду кажу да су омогућили свим грађанима да то провере преко интернета и на њиховим шалтерима. Када породиља утврди да јој послодавац није уплаћивао доприносе, како кажу у Пореској управи, може да се обрати њима, како би они спровели даље процедуре.

Иако у њиховој надлежности није да контролишу да ли послодавци уплаћују доприносе запосленима, у нишкој Инспекцији рада кажу да грађани могу да им се обрате уколико имају проблеме на послу, а они ће захтеве даље упутити оним институцијама које су надлежне.

 

Извор: Espreso.rs /  Južne vesti