Русија

КАТАСТРОФА ЗА ЗАПАД! Ова држава понудила Русији НЕШТО ВЕЛИКО!

Гасна компанија Qазаq Газ из казахстана, понудила је Гаспрому да размотри могућност стварања новог транзитног гасовода из Русије у Кину.

Гасовод би такође могао да буде укључен у гасификацију истока републике, изјавио је заменик председника Управног одбора Qазаq Газ Арман Касенов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„По питању гасификације истока Казахстана, предложили смо Гаспрому нову транзитну руту преко територије Источног Казахстана до Кине, која ће покрити низ региона. То је у фази проучавања, већ смо урадили студије изводљивости“, рекао је он у петак на седници јавног савета националног фонда „Самрук-Казина“ (акционар Qазаq Газа).

„У овом тренутку, такав предлог је дат, фиксиран је мапом пута између владе Казахстана, привредних субјеката и разматра га Гаспром“, додао је представник компаније.

Према речима Касенова, нови гасовод ће бити аналоган „садашњем успешном пројекту азијског гасовода, који обезбеђује како испуњавање транзитних задатака, тако и гасификацију домаћег тржишта”.

Истовремено, према његовим речима, гасификација севера и истока Казахстана у кратком року ресурсима сопственог гаса није могућа. Због тога рачунамо на новостворене услове за могући увоз руског гаса“, закључио је он.

Qазаq Газ је вертикално интегрисана национална гасна компанија Казахстана, која послује дуж читавог ланца од истраживања и производње до продаје крајњих производа.

 

 

Извор: Wебтрибуне