Србија

НИКОЛИЋ ТРАЖИО УСЛУГУ ОД РУСИЈЕ! Ево шта су му Руси одговорили

Лидер напредњака Александар Вучић у петак је прихватио једногласну одлуку Главног одбора странке да уђе у председничку трку у којој ће, како сада ствари стоје, снагу одмерити са дојучерашњим најближим сарадником, актуелним шефом државе Томиславом Николићем.

Loading...

– Не плашим се да могу да нас победе, али плашим се да не победе Србију. Зато сам, и поред безброј проблема одлучио да будем кандидат за председника Србије – поручио је лидер напредњака страначким саборцима.

Док се Вучић обраћао пред више од 600 чланова ГО у Сава центру, Николић је потврдио да постоји могућност да се кандидује, а да све зависи од његовог односа са премијером.

Према нашим информацијама, Николић је тражио да Москва буде посредник и гарант договора са Александром Вучићем, али је званични Кремљ то одбио. Како сазнајемо, он је покушао да преко Амбасаде Русије у Београду издејствује да Москва утиче на Вучића да испуни његове захтеве како би одустао од кандидатуре за председника. На листу „жеља“ које је доставио премијеру, осим лидерске позиције у странци и места првог човека Владе, увршћен је и захтев да Николићева породица настави да користи резиденцијалне објекте.

Вучић се у петак у свом говору осврнуо и на однос страначких колега према актуелном председнику Србије и оснивачу странке:

– Подсећам вас на велику улогу који је имао за државу и за ову странку Томислав Николић. Не желим да чујем ниједну ружну реч о њему, без обзира шта ће да одлучи. Спреман сам да и даље заједно радим са Николићем и никада та жеља неће да престане. Све остало није до мене.

Вучић се раду Главног одбора прикључио након што је донета одлука о кандидатури, а његов улазак испраћен је вишеминутним аплаузом.

– О осталим удруженим кандидатима, о прошлости која нам дише за вратом, о тајкунима, све сам рекао чињеницом да сам одлучио да се кандидујем. Преко мене ће морати да крену ако желе да освоје Србију. Постоји разлика између нас и њих и мислим да то види и Николић – истакао је лидер СНС, и свима поручио да не деле функције и не бирају премијера пре него што победе на изборима.

Загрљај са ћерком

Након получасовног, на моменте емотивног говора, Александар Вучић је уз громогласни аплауз кренуо ка излазу сале. У том тренутку устала је премијерова кћерка Милица и снажно га загрлила.

Он се захвалио коалиционим партнерима који су подржали његову председничку кандидатуру. Локалним одборима СНС поручио је да превазиђу сујету и да у будућности имају више поштовања за партнерске странке, које на Републици подржавају оно што је важно.

Вучић је још једном набројао успехе Владе, посебно на пољу економије и изградње поверења међу комшијама у региону:

– Тешко је људима да то виде јер и даље живе са муком. Али чини ми се да виде светло на крају тунела. Успели смо да имамо мир и стабилност, али да нико не понижава и ниподаштава Србију. Нико више Србијом не може да управља са стране. Србија је после много година истински независна земља. Данас сваки амбасадор који покуша да се меша у наше ствари добија исти одговор – ово је Србија и овде Срби одлучују – рекао је Вучић, и још једном поновио да Београд, док је он на челу Владе, неће уводити санкције Русији.

Вучић је синоћ поручио и да ће први пут после много година узети пет дана одмора. Искористиће их за последњих пет дана кампање, како „не бисмо изгубили битку од оних који би да врате земљу у прошлост“.

Иначе, Вучић и Николић нашли су се у петак пре подне на истом месту, у Палати „Србија“, где су обојица имали састанке са аустријским канцеларом Кристијаном Керном. До њиховог сусрета, међутим, није дошло, а протокол два кабинета се побринуо да се делегације премијера и председника мимоиђу буквално у пет минута.

Продужена је и листа коалиционих партнера СНС који су и званично подржали Вучићеву кандидатуру. Такву одлуку донело је Председништво СВМ, како је саопштено, „имајући у виду интересе мађарске заједнице у Војводини“. И Главни одбор Покрета Снага Србије – Богољуб Карић једногласно је одлучио да стане уз лидера напредњака.

Ево шта је Николић тражио од Вучића

ЗА одустајање од кандидатуре у изборном процесу за председника Србије, Томислав Николић је од Александра Вучића – према сазнањима „Вечерњих новости“, потврђеним из три извора (један је дипломатског ранга) – тражио следеће:

* Место председника СНС

* Место председника Владе

* Да прва два захтева буду потврђена на седници Главног одбора СНС-а и да се Вучић на то додатно обавеже, у писаној форми

* Обраћање „нашим руским пријатељима“ са молбом да службена Москва буде гарант договора

* Наставак коришћења резиденцијалних објеката за породицу Николић

Хоће моју главу

– Видели сте једну ствар, више од свега хтели су моју главу. Не воле они вас, не воле они ништа и никога, једино што раде јесте да мрзе. Ту главу су хтели. Хтели су да ме имају на црти, и ја им на црту излазим. Не плашим се чак ни самог страха. Ни њихових пара, милиона које су потрошили, савезника, медија, а понајмање тајкуна – оштро је говорио Вучић партијским саборцима о изазовима који их чекају.

Срдачан сусрет

Седници је присуствовао и Радомир Николић, син актуелног председника који се срдачно поздравио са страначким колегама. Дошао је и саветник председника Николића Вук Фатић.

Поред чланова Главног одбора СНС у петак се испред Сава центра окупило и око хиљаду симпатизера те странке са транспарентима подршке Вучићу.

Зоран Стојиљковић: Отвара се други круг

Уколико би Николић ушао у изборну трку, то би отворило могућност другог круга, иако кандидат СНС буде Александар Вучић. Питање је ко би ушао у други круг осим Вучића, а по досадашњим сондажама, кандидати за двоцифрени резултат су Јеремић, Јанковић и Шешељ. Уједињење опозиције око једног кандидата била би рационална калкулација, али су у нашем политичком животу ирационалне компоненте увек јаке.

Владимир Гоати: Убедљива надмоћ

Опозиција је толико слаба и разједињена да не верујем да сукоб Вучића и Николића може да измени резултат. Расцеп не иде у корист владајуће странке, а све ми личи на античку драму са елементима сукоба пријатељства и интереса, оца и сина. Велико је изненађење Николићев обрт. Али, ако он остане кандидат, резултат ће бити исти, само што ће Вучић победити у другом кругу. Ово опозицији може да буде подстицај, али Вучићева надмоћ је довољна за његову победу у другом кругу.

Бранко Радун: Ветар у леђа за Јеремића

По дефиницији, сваки сукоб у власти користи неком трећем у опозицији. У овом случају можда највише Јеремићу, јер ако се кандидује Николић, узеће гласове од Вучића и Шешеља. У том случају Јеремић је фаворит опозиције за други круг. Без Николића као кандидата, Вучић би победио у првом кругу, али ако актулени шеф државе остане у трци, извесна је битка у другом кругу.

 

Извор: Novosti.rs

Loading...
loading...
loading...