Србија

„Вучић се плаши да ће проћи као Груевски“

Фото: Јутјуб

Индикативно је да у овом моменту не видимо јасне поруке из Европе на адресу Србије, каже Ведран Џихић, виши саветник Аустријског института за међународну политику, коментаришући за Данас актуелну кризу у односима Београд-Скопље.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Криза вештачки направљена“
Џихић додаје да „види неколико забрињавајућих феномена“.

– Парадоксално је да се вештачки инсценира криза која суштински не постоји и да се онда то што је вештачки произведено гаси хитним мерама диригованим од стране онога који је кризу и осмислио. То ме подсећа на метафору о пироману који подмеће пожар, а онда га гаси, уживајући у публици која му одушевљено аплаудира – каже Џихић.

ВУЧИЋ ДОБИО ШАМАР ОД СВОЈИХ ПРИЈАТЕЉА! Ангела Меркел новом одлуком понижава Србију!

– Хиперпродукција галаме и персонификованог спектакла суштински лимитирају јавни дискурс и ампутирају слободу грађана. Дакле, ови процеси воде у постепену деструкцију Србије као друштва и државе, а управо Вучић као замена за све постаје метафора за деструкцију српског друштва и државности – сматра он.

„Тензије се дижу због Вучићеве несигурности“
Према Џихићевом мишљењу, „иза овако интензивног и агресивног дизања тензија крије се и клица несигурности режима и самог Вучића и страха од губитка контроле и власти“.

– Македонија је постала огледало које омогућава поглед у будућност за сам режим, а та будућност плаши владајуће структуре у Србији. Оно што они виде су неке нове снаге у опозицији које почињу да отворено и чињенично раскринкавају недемократске методе владавине, у случају Македоније Груевског, а у случају Србије Вучића, које онда стварају критичну масу која наслућује могућност неке врсте револуционарног покрета и рушење старог режима – закључује Ведран Џихић.

 

Извор: Danas.rs