Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ АВИОН СЕ СРУШИО У НЕВАДИ – СВИ ЋУТЕ: О мистериозном паду круже три теорије! (ВИДЕО)

Пад једног борбеног авиона у Невади прошле недеље прошао је скривен од америчких медијима. Војска САД одбила је да открије о ком типу авиона је реч.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај мистериозни инцидент догодио се у тренинг центру, а сумња се да је у питању неки непознати тип авиона. Авио је пао 5. септембра, а америчка авијација се, крање необично, огласила тек три дана касније. Уобичајено је да се не огласе истог дана или најкасније сутрадан после несреће.

При паду авиона погинуо је поручник Ерик Шулц (44), пилот са дугогодишњим искуством и преко 2.000 сати лета у бомбардерима, пише сајт „Популар мецханицс“. У опцији су три теорије о типу авиона који се срушио.

https://youtu.be/4rnzc0STRNQ

Прва је да се ради о Ф-117А. Реч је о моделу који је од 2008. године у „пензији“. Авиони тог типа су од тада смештени у тест центру Тонопа у Невади.

Међутим било је неких индиција 2014. да ови авиони и даље лете.

Друга теорија, за коју и специјализовани „Тхе Авиатионист“ пише да је најреалнија опција, тврди да је реч о страном авиону, једном од многих совјетских „сухоја“ или „мигова“ који је америчка војска прикупила током година размене или другим методама.

Током осамдесетих година прошлог века, 4477. ескадила била је задужена за те авионе, са циљем да открије карактеристике непријатељских авиона. Ескадирла је расформирана 1990. године, а тек 2006. објављено је да је уопште и постојала. Верује се да је ипак Одред 3 наставио да обавља исту функцију и процењује стране авионе. Неколико пута пријављено је да су виђени „сухоји“ на небу изнад Неваде, а последњи пут у јануару.

Могуће је да САД има „сухој Су-30“, који је Русија продала Индији, Индонезији, Малезији и Вијетнаму, а многе од тих држава су пријатељски настројене према САД.

Трећа теорија је да је реч о новом, до сада непознатом моделу авиона. Већ се и раније дешавало да се авиони развијају са ознаком строго поверљиво, чак годинама пре него што јавност сазна да се на таквом пројекту уопште радило.

Пример за то је „СР-71 Блекбрд“ компаније Локид Мартин. Реч је о напредном, стратешком извиђачком авион великог долета. Развој авиона одвијао се у највећој тајности, а 1964. године јавности га је представио тадашњи председник САД-а Линдон Б. Џонсон.

Пример је и Ф-117, тактички бомбардер стелт технологије, који је учествовао у борбеним операцијама у Панами, Ираку и на простору бивше Југославије. У току оперативне употребе, авиони Ф-117 су имали шест удеса и једно обарање у борби.

Војска Југославије је прва и једина у свету која је званично успела да сруши авион овог типа, у току НАТО бомбардовања 1999. године.

Стручњаци су били изненађени одлуком из 2008. године да се Ф-117 повуче из употребе, верујући да су године пред њим. Једино објашњење могло би да буде да постоји нови, за сада јавности непознат тип авион. Ако је то случај, претпоставља се да би то могао да буде бомбардер велике прецизности.

 

Извор: Курир.рс / Популар механикс