Србија

ВУЛИН ЗАБОРАВИО ШТА ЈЕ ГОВОРИО О МОНСТРУМУ: Срби, имате моју подршку за владу с Харадинајем

Министар војни каже да Србија нема пуно избора, и да је Харадинај исти као и Тачи, Мустафа или Курти, иако је до пре само четири месеца причао сасвим другачије

Срби на Косову имају моју подршку да одлуче, у складу са својим интересима, шта је најбоље, шта добијају, а сви врло добро знамо да они с којима морају да сарађују нису ничији пријатељи, рекао је министар одбране Александар Вулин о договору Српске листе на Косову да уђу у коалицију с Рамушем Харадинајем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар војни је пре само четири месеца причао да је Харадинај убица и да једино може у затвор!

Ипак, јуче је променио плочу, па је, образлажући свој став, рекао да нема никакве разлике између албанских политичара.
– Нема разлике између Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија, Мустафе или неког из Самоопредељења. Ама баш никакве. Ниједан од њих није неко кога бих волео да срећем, нити неко с ким бих волео да будем пријатељ, савезник, политички савезник, јер ниједан од њих није човек који жели добро Србима, ни Србији. Србија нема пуно избора – истакао је Вулин.

Данас гласање

Иначе, представници Српске листе требало би данас, пре почетка седнице скупштине Косова најављене за послеподне, на којој ће гласати за владу с Харадинајем на челу, да се сретну с председником Србије Александром Вучићем. На састанку, како је објављено, требало би да се разговара о кадровским решењима за нови састав владе Косова, у којој ће Српска листа имати три министра – за локалну самоуправу и администрацију, пољопривреду и за повратак и заједнице. Српски министри у Харадинајевој влади требало би да буду Далибор Јефтић, Иван Теодосијевић и Ненад Рикало, а један од њих ће обављати и функцију заменика премијера.

– Српска листа не чини ништа без консултација с Београдом, којем је, дакле, доскорашњи зликовац Харадинај сада прихватљив политички савезник. Београд је нем јер тако вештачки прави атмосферу као да се ништа није десило и спутава јавну полемику, односно оштру осуду јавности. Не зна се ни да ли је Српска листа избоксовала да подршком Харадинаја и уласком у његову владу макар положај Срба на КиМ буде побољшан, али тешко је замислити да би бивши вођа ОВК дао такве гаранције – коментарише политиколог Бобан Стојановић.

Посланици Српске листе су још у четвртак, после тромесечне блокаде институција у Приштини, подржали конституисање косовског парламента, избор пет потпредседника и председника Кадрија Весељија, Харадинајевог савезника.

Подршка Пацолија

Претходно су се договорили о сарадњи са тзв. ратном коалицијом (ПАН), чији је кандидат за премијера Харадинај. Он је уз девет посланика Српске листе обезбедио и подршку четири посланика Алијансе за ново Косово Беџета Пацолија.

Захтеви Студија универзитета Колумбија
ПРИЗНАЊЕ КОСОВА КЉУЧНО, КОНДОЛИЗА РАЈС ПРЕГОВАРАСрбија мора да призна независност Косова како би се постигао одрживи мир у региону, а дијалог Београда и Приштине треба да промени формат уз ефикасније посредовање међународне заједнице, оцењује се у извештају Института за студије људских права америчког универзитета Колумбија. У извештају о спровођењу дијалога Косово-Србија, чији је аутор директор програма за изградњу мира и права тог института Дејвид Филипс, предлаже се јасно дефинисање тема преговора и постављање рока од највише две године, као и снажнија улога САД и ангажовање угледних међународних преговарача, попут бивше америчке државне секретарке Кондолизе Рајс.

Предлаже се „сценарио у ком сви побеђују“, а према ком би признање косовске независности довело до нормализације свих билатералних питања и интеграције и Србије и Косова у евроатлантске институције.

Спреман сценарио
КОСОВО ДОБИЈА СТОЛИЦУ У УН?

После најаве да се у Београду покреће унутрашњи дијалог о Косову, албански лобисти уз помоћ Фондације „Клинтон“ ужурбано спремају резолуцију за УН како би Косово добило столицу у том телу. План је, како сазнаје Спутњик, да Косово добије статус државе посматрача, по узору на Палестину. САД наводно намеравају да на тај начин заобиђу Савет безбедности УН, чије чланице имају право вета, а ако би Приштина уз помоћ САД и успела да оствари своје циљеве пре завршетка преговора у Бриселу, преговори Београда и Приштине би изашли из статусно неутралног формата.

А ОВАКО СУ У СРБИЈИ ПРЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ГОВОРИЛИ О ХАРАДИНАЈУ

Александар Вулин: Доказани убица

– Када вам хапшењем прети доказани убица и вођа једног од најмоћнијих нарко-кланова у Европи, онда морате да знате да је то озбиљно.

Ивица Дачић: Скраћивао језике

– Ја му и са овог места поручујем да скрати језик, јер Харадинај својим жртвама није само фигуративно скраћивао језик.

Марко Ђурић: За процесуирање и лечење

– То што говори и ради Харадинај не завређује политички осврт, већ показује да је он, осим за процесуирање, зрео и за лечење.

Извор: Kurir.rs
БОНУС ВИДЕО: