Издвајамо Србија

ДРАМА У СРПСКОМ ОСТРОГУ! Челници општине Голубац хоће да РУШЕ МАНАСТИР ТУМАНЕ!

Манастиру Тумане код Голупца који је скривен у недирнутој природи, окружен са свих страна лепотом Божје творевине, који је био паљен и обнављан, сада прети нова опасност, и то од самих челника општине Голубац.

Како сазнајемо, на иницијативу неких функционера општине Голубац, данас је у манастиру била инспекција. Манастиру Тумане се замера читава обнова која се до сада одвијала у њему.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док се врх државе и Цркве труде да очувају манастире на Косову и Метохији, дотле у слободној земљи Србији голубачки општинари улажу сву снагу да обуставе обнову ове велике светиње. Сметају им и манастир и манастирско братсво, највероватније због  манастирског новца који  не контролишу.

Како је за TPKNEWS рекао старешина манастира јеромонах Димитрије, председник општине Голубац се већ годинама труди да спречи обнову, заједно са својим послушницима.

„Смета им вероватно што не могу да контролишу народне прилоге којима се обнавља манастир. Сада хоће да нам руше корито реке и обновљену испосницу Светог Зосима“, каже отац Димитрије и додаје: „Циљ општинара је да се заустави напредак светиње и да се из ње истера братство како би они могли да контролишу народне прилоге. Молимо све вернике за молитвену подршку. Нека Свети Зосим и Јаков и арханђел Гаврило пресуде праведно. Ако смо ми као братство манастира криви због обнове, нека немамо благослов ни овога ни онога света, ако нас гони сујетна гордост појединаца, нека њима суди Бог. Христос по среди нас!“.

Отац Димитрије моли сав благоверни народ да се окупи око 8:00 часова у понедељак, 18. септембра 2017. године, док се тога дана у исто време буду пописивали објекти за рушење у манастиру Туману (озидано корито реке, зоолошки врт, нова сала, гостопримница, обновљена испосница и летња кухиња).

„Молимо народ да се окупи на Светој Литургији. Не дајмо да дирају светињу коју народ обнавља. Захвалимо се Светом Зосиму чија је Туман кућа, који из дана у дан лечи болести и немоћи у народу“.

Манастир Тумане, основан је у другој половини XIV века, као задужбина косовског јунака Милоша Обилића. До данас народно предање које га везује за име прослављеног јунака Милоша Обилића и нехотично рањавање Светог Синаита Зосима нимало избледело, тако да ова браничевска светиња представља истински бисер – задужбину косовског завета, ван Косова. У њој се на посебан начин осећа лепота вековног искуства, помешаног са миром недирнуте природе и, што је најважније, све то је употпуњено живим присуством благодати Божје, која се излива на све оне који са вером походе ову духовну оазу.

Извор: TPKNEWS