Русија

ХИТНО! Русија уводи „ратно стање“? Сазвана ванредна седница

Москва — Савет Руске Федерације у петак би требало да одржи ванредну седницу.

Како пише Гардијан, то је изазвало низ спекулација у Москви да ће тзв. ратно стање које државним органима даје огромна овлашћења и значајно ограничава слободу кретања и говора грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ратно стање у Русији је последњи пут уведено у неколико наврата током Другог светског рата.

Гардијан је цитирао утицајну руску политичку аналитичарку Татјану Станову која је у среду увече на свом Твитер налогу рекла да би увођење ванредног стања било „логично“.

„Увођење ванредног стања омогућиће надлежнима да уведу војну цензуру као и већу тајност свих активности државе и локалне власти“, написала је Станова.

Ако Кремљ заиста повуче овај потез, доћи ће до аутоматског продужења мандата свим изабраним институцијама и званичницима.

Последњи пут када је Савет Руске Федерације сазван, дао је одобрење председнику Владимиру Путину да ангажује оружане снаге у иностранству, два дана пре почетка инвазије на Украјину, која је почела 24. фебруара.

Званично, на дневном реду ванредне седнице сазване за петак је усвајање пакета антикризних мера као одговор на санкције Запада.

Гардијан подсећа да је до сада широм Русије приведено више од 6.500 грађана због учешћа у антиратним демонстрацијама. Државни органи се последњих дана сукобљавају и са остацима остатка независних или опозиционих медија. У уторак је јавно тужилаштво наложило медијском регулатору да блокира емитовање либералне московске радио станице Ехо Москве и опозиционог ТВ канала Дожд.

Дума је сазвана у петак како би се расправљало о предлогу новог закона којим би се казнило „ширење дезинформација о оружаним снагама Руске Федерације у војним сукобима“. Прекршиоцима би претила казна до 15 година затвора.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист