Србија

ЗАПАД НАМ ПРЕТИ: Дају нам 18 месеци да признамо Косово, у супротном нам следи одмазда

Pixabay.com

Амерички експери тврде да Србија мора признати независност Косова у циљу одрживог мира, пошто би признавање било камен темељац за нормализацију односа.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У прегледу дијалога између Београда и Приштине, који су урадили експерати са Универзитета Колумбија препоручује се Бриселу и Вашингтону да предузму мере за спровођење свих споразума и да инсистирају да Србија мора признати Косово. Нови извештај објављен у уторак под насловом Извештај о имплементацији дијалога Косова-Србија каже да медијатори морају да преузму оштрији став у текућем дијалогу између Београда и Приштине.

Извештај, објављен у Програму за изградњу мира и права на Институту за студије људских права Универзитета Колумбија, предлаже рок од 18 месеци да закључи преговоре.

ШПИЈУНИРАЈУ НАС ЗА СВЕ ПАРЕ! Шокираћете се кад видите ШТА СВЕ АМЕРИЧКА ЦИА ЗНА О СРБИЈИ!

Каже да „ако било која страна омета, ЕУ би требало да суспендује посредовање и замрзне фондове ЕУ“.

У овом тренутку, кажу, дијалогу благо посредује ЕУ, док су теме преговора предложене од стране српске и косовске власти без јасних рокова и казни за неизвршавање.

Извештај тврди да Србија мора признати независност Косова у циљу одрживог мира, пошто би признавање било камен темељац за нормализацију односа.

Препоручује да преговори Србије за чланство у ЕУ буду повезани са напретком у дијалогу Косова и Србије.

– Иако је Косово признало 114 земаља, Србија и даље блокира напоре Косова на постизању веће глобалне препознатљивости – изјавио је Дејвид Л. Филипс, аутор извештаја.

– Време је за мерљиве исходе. Нема више само фотографисања – додао је он.

Извештај каже да ће нормализација односа укључити чланство Косова у УН, док ће паралелно, Косово и Србија радити на критеријумима за чланство у Европској унији, истовремено улазећи у ЕУ.

Дијалог Косово-Србија, који обухвата и техничка и политичка питања, покренула је ЕУ 2011. године у Бриселу.

Језиво упозорење из Министарства одбране: На мети Кимових ракета Европа, а онда и Србија

Иако су се обе стране обавезале да примењују досадашње договоре, многи од споразума остају на папиру.

Главна питања која су се обе стране договориле да реше су слобода кретања, телекомуникације, статус већинског српског становништва на северу КиМ, царине, полиције и правосуђа.

Међутим, многа друга питања која оптерећују односе између Београда и Приштине и даље нису део дијалога.

Извештај са Универзитета Колумбија наговештава да критична питања која треба решити укључују нестале особе, надокнаду жртава рата, интеграцију српске мањине и безбедносна питања, укључујући и стварање косовске војске.

Даље сугерише да би Мисија УН на Косову, УНМИК, требала бити деградирана и на крају елиминисана, јер је постала препрека дијалогу и помирењу између Косова и Србије.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs

 

Бонус видео: