Србија

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОШТРО: „Зорана прича празне приче!“

Поглавар СПЦ, патријарх српски Иринеј, после неколико дана ћутања решио је да се коначно огласи и каже шта заиста мисли о нападу министарке Зоране Михајловић на Цркву и њега лично!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је ексклузивно за „Ало!“ прокоментарисао министаркино саопштење, у којем је тражила да СПЦ прекине да врши притисак на председника Александра Вучића пред почетак унутрашњег дијалога о Kосову и да буде фер партнер!

– А слуша Вучић њу као и мене исто – рекао нам је с осмехом патријарх Иринеј на почетку разговора и наставио:

– Нека је… Пустите… Прича свако шта му дође, па тако и она. Не треба се обазирати – рекао нам је поглавар СПЦ, а онда наставио тако што је потпуно демантовао речи потпредседнице Владе, која се ничим изазвана обрушила на Цркву.

ГАДАФИЈЕВА ЋЕРКА СПРЕМА РЕВОЛУЦИЈУ: Открила шта јој је отац говорио о Србима, али и како планира да га ОСВЕТИ!

Црква јој и није дала орден

Упитан да прокомементарише то што се напад на Цркву десио само десетак дана након што се министарка похвалила како јој је СПЦ доделила Орден Светог Симеона Мироточивог, који, како је навела, СПЦ додељује за посебан допринос поспешивању односа између Цркве и државе, патријарх одговара:

– Није њој Црква дала ореден, њој је то дао владика Јован шумадијски – рекао нам је поглавар СПЦ.

– Истина је да ми никакав притисак на председника Вучића по питању Kосова не вршимо, нити помишљамо на то. Нисам га чак дуго ни видео. Црква чека званични позив на дијалог, чекамо да видимо шта ће они да кажу, па ћемо сигурно изнети наш став о тој теми. Нећемо ћутати, као што о никада нисмо ћутали о Kосову – рекао нам је патријарх.

Подсећања ради, министарка Зорана Михајловић навела је у недељу да очекује да СПЦ буде партнер током унутрашњег дијалога о Kосову, као и да пре почетка разговора не врши притисак на председника Србије Александра Вучића. Да ситуација буде гора, она је Цркву критиковала само десет дана након што је од СПЦ награђена Орденом Светог Симеона Мироточивог.

– У тим разговорима очекујем да ће СПЦ, као вековни чувар нашег народа и културе на Kосову, бити добар партнер и да ће својим утицајем истински помоћи у успостављању нове врсте дијалога између Срба и Албанаца. Очекујем и да не врши притисак пре почетка разговора о Kосову на председника Србије Александра Вучића – истиче се у саопштењу.

Михајловићева је додала да су све досадашње политике довеле до тога да је Kосово све даље од Србије.

– Зато нам је потребна нова, мудра и рационална политика коју ће спроводити председник Србије Александар Вучић и Влада Србије – истакла је она.

Kао што је „Ало!“ најавио, јуче је одржана ванредна седница Синода СПЦ, на којој је једна од тема дневног реда био и напад министарке Зоране Михајловић на патријарха и СПЦ.

– Било је речи о самом покретању дијалога о Kосову, али је акценат, на иницијативу неколико владика који су посебно шокирани и разочарани министаркином изјавом, био и на њеном саопштењу, којим је, како су они разумели, покушала да направи јаз и раздор између Цркве и врха државе, односно самог председника и патријарха – рекао је наш извор.

Михајловићева обесмишљава Вучићев позив

На министаркине речи реаговао је јуче и епископ бачки Иринеј, који је рекао да њено саопштење, осим што збуњује нелогичношћу, „изазива и недоумице око смисла и могућности дијалога, макар онаквог како га је у више наврата описао председник Александар Вучић“.

ЕВО КАКО ТРЕБА ДА СЕ МОЛИТЕ ЗА ВАШЕ УПОКОЈЕНЕ: Због чега је ВАЖНО да се МОЛИТЕ ЗА НАШЕ УМРЛЕ као за ЖИВУ БРАЋУ

– Михајловићева заправо демантује и свесно обесмишљава позив господина Вучића на заиста нужни дијалог о будућности Срба и свих грађана Србије у нашој јужној покрајини – навео је епископ бачки Иринеј за „Вечерње новости”.

 

Извор: Alo.rs