Регион

Словенци тврде: Вучић и Грабар Китаровић дестабилизују Босну

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић и председник Србије Александар Вучић налазе се у заједничкој мисији дестабилизацији регије, тврди се у анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вучић је у дубини душе остао радикал“
– Када се говори о штетним последицама политике председнице Хрватске на земље у регији, морамо да се вратимо на ранији период раније. Фрањо Туђман је сматрао да Хрватска брани Европу од муслимана и ислама, а сада имамо нову ситуацију у којој хрватска председница измишља нову опасност, а то су исламски терористи којих, према њеним информацијама, има десет хиљада у Босни и Херцеговини – каже директор Института Зијад Бећировић и додаје:

– Када погледамо и хрватску и српску политику, она има одређене сличности, међутим, начини и стил су потпуно другачији. Хрватска има прилично „умивен“ стил, мада га је превазишла хрватска председница, док је политика Александра Вучића позната. Ако изузмемо све његове хипотеке из прошлости и период преобржаја у модерног политичара, он је у дубини душе остао српски радикал.

ПРОЦУРИЛЕ ТАЈНЕ ШИФРЕ ПОРОДИЦЕ МАРЈАНОВИЋ: Овако су лагали полицију! Гужва је на пијаци, сви траже парадајз!

​- Вучић око себе има екипу људи што он мисли, а не сме или не жели рећи у одређеном контексту. То су Александар Вулин, Марко Ђурић и Милорад Додик. Тако да је Додик са својом политиком и својим ангажманом са Вучићем и даље фаворит Београда – каже Бећировић.

НОВО ЧУДО ПОД ОСТРОГОМ: Била сам депресивна, отишла сам у Острог, пала сам на стомак од болова а онда се ДЕСИЛО

– Није логично да поједини чланови Председништва БиХ заступају интересе друге државе, а не државе коју представљају. Све док буде таква ситуација, нећемо имати очекивану реакцију власти БиХ и биће присутна та натезања да ће свако нагињати, у зависности којој етничкој групи припада, појединој држави. То је нека врста „пубертетског“ процеса кроз којег пролази Босна и Херцеговина у политици – сматра директор ИФИМЕС.

– Значи, Босна и Херцеговина ће и даље бити и под снажним политичким мобингом својих комшија, и званичног Београда и званичног Загреба – закључује Зијад Бећировић.

 

Извор:  www.slobodnaevropa.org