Регион

Заев: Оставити старе балканске поделе, иначе губимо сви

Фото: Јутјуб

„Целокупна влада Македоније безрезервно је усредсређена на развој пријатељских односа са суседним земљама, а потребно је да се оставе иза старе балканске политике и поделе, јер у супротном губе сви заједно“, изјавио је данас премијер Македоније Зоран Заев.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Као допунски ветар у леђа за нас, биће и обнављање добросуседских односа, чијом рестаурацијом смо почели још од првог дана. Знате, у модерном свету успевају само они који су сложни и који сарађују у остваривању заједничких циљева за боји живот, путем међусобног помагања до боље будућности за све – рекао је Заев за магазин Српска економија.

ЈЕЗИВО ПРОРОЧАНСТВО МИЛОШЕВИЋА: Ево како је Слоба Србима, пре 16 година, ПРОРЕКАО ЦРНУ СУДБИНУ!

Како је рекао, односи Македоније са суседима били су нарушени у континуитету, док су залагања за чланство у ЕУ и НАТО била само декларативног карактера, јер је, сматра, дефакто постојало ширење анти НАТО и анти ЕУ пропаганде.

На питање магазина да ли је продубљивање политичких односа на линији Скопље – Приштина на уштрб добрих односа Србије и Македоније, Заев је одговорио:

– Влада Републике Македоније увек ће пратити интересе државе и градити релације које су базиране на принципима добросуседства и унапређења регионалне сарадње, неутралности и немешања у унатрашње послове суседа. Овакав приступ ка учвршћивању и побољшавању међусуседских односа остаће на истом курсу и убудуће – истакао је Заев.

Он се, као и целокупна влада, истиче, безрезервно усредсредио на развој пријатељских односа са суседним земљама.

– Потребно је да оставимо иза нас старе балканске политике и поделе, јер у супротном губимо сви скупа – јасан је македонски премијер.

Говорећи о односу са Грчком, Заев сматра да ће то бити један од највећих изазова у овој фази, као и да лично сматра да ће то бити и тест за Македонију „колико је порасла и сазрела кроз године изолације“, те да ли је научила да цени вредности које носе просперитет и бољу будућност.

Влада Македоније, према речима њеног премијера, фокусирана је на затварање спора са Грчком, након што је потписивањем споразума затворила отворена питања са Бугарском.

– У овом тренутку, немогуће је прецизирати када ће бити видљиви резултати који воде ка решавању питања, али је важно разговарати и креирати позитивно јавно мнење како у Грчкој тако и Македонији. Оно што је за мене важно и што ми улива наду јесте чињеница да смо поново успоставили комуникацију – рекао је Заев.

Корак ка томе, сматра, јесте и посета грчког министра спољних послова Никоса Коцијаса Скопљу.

Интернет „експлодирао“: Трамп држао говор, а шеф особља Беле куће…

Влада Македоније ће наставити са својом политиком према суседима без предрасуда и са спремношћу за дијалог, наглашава Заев, као и са презентацијом, како је рекао, „на жалост“ новог, политичког приступа, како би стекла више пријатеља међу државама чланицама НАТО и ЕУ.

– Кажем нажалост, јер управо због супротног приступа у прошлој деценији, били смо изоловани и лишени перспектива које се отварају када сте међу пријатељима, као и будућности у којој смо сада могли да живимо да су нам ЕУ и НАТО заиста били приоритет – рекао је Заев.

 

Извор: Vestionline.com / Tanjug