Свет

ХИЛАРИ КЛИНТОН НЕПРЕСТАНО ОПЛАКУЈЕ ПОРАЗ: Некад се питам ЗАШТО ме људи толико МРЗЕ!

Несуђена прва америчка председница Хилари Клинтон преузима у одређеној мери одговорност за дебакл на изборима 2016. против Доналда Трампа. Књигу „Што се догодило“ ЦНН је набавио недељу дана пре званичног објављивања, у којој Клинтонова нуди објашњења за губитак.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За нешто каже да је била њена кривица, док са друге стране тврди да на исход није могла да утиче. „Осврћем се на сопствене пропусте и грешке које сам направила, преузимам одговорност за све. Можете лажирати податке, поруке, кривити све што желите, али ја сам била кандидат, то је била моја кампања, то су биле моје одлуке.“

АКО НЕМАТЕ НОВЦА, ПОСАО И СРЕЋЕ У ЉУБАВИ ПОМОЛИТЕ СЕ ОВАКО: Чудотворна молитва Свете Ксеније!

Она признаје да је погрешно проценила околности кампање и противкандидата. Ипак, она наводи и то да је јој је шовинизам отежао да дође до гласача. Притом је неувијено навела људе који су сумњали у њену кампању, потпредседника Џоа Бајдена и сенатора Бернија Сендерса.

Сандерс је био њен протовкандидат на предизборима Демократа. Оптужбе да је врх странке грубо минирао његову кампању њој у корист, није ни поменула. Клинтонова у књизи се презиром говори о Доналду Трампу, његовој кампањи и председниковању. Спомиње и супруга Била, с којим је у браку „доживела пуно, знатно више срећних тренутака него тужних и жучних“.

„У кампањи 2016. опет сам чула да је то само брак на папиру“, пише она, додајући „(он ми ово чита преко рамена у нашој кухињи с псима под ногама и за минут ће реорганизовати полице за књиге по милионити пут … али немам ништа против, јер стварно воли ту полицу). “

Медијско праћење њиховог односа назива „фасцинираношћу“, а за своју аферу с мејловима посебно је прозвала Њујорк Тајмс и назвала ту новину криминалцем који понавља своје прекршаје. Коначно, пита се зашто се чини да је јавност и даље не воли иако је била и прва дама и сенаторка и државна секретарка и чак два пута председничка кандидаткиња.

„Шта ме чини таквим громобраном за гнев? Заиста се питам“, написала је и убрзо закључила: „Мислим да је то делом зато што сам жена.“ Ово су већ трећи њени мемоари. У њима се описује кампања која није одговарала датом тренутку. Она пише читатаоцима да је након пораза провела месеце читајући студије, извештаје и новинске чланке (све наведене у књизи) који нуде објашњења зашто је њен стил кампање промашио у једној изборној јединици која је била и љутита и разочарана. Књига на тренутке делује попут студентског рада о изненађујућем и најтежем губитку избора у историји.

„Мислим да је поштено рећи да нисам схватила колико се брзо променио свет. Провела сам традиционалну председничку кампању с дубоко промишљеним политикама и мукотрпно изграђеним коалицијама, док је Трамп водио ријалити ТВ шоу који је стручно и немилосрдно привлачио бес и љутњу Американаца.“

Као своје погрешне процене наводи лош тренутак плаћених говора на Вол Стриту тамошњим банкарима након финансијског слома крајем прошле деценије. Каже да највише жали због коментара за ЦНН-у о отпуштању рудара. Говорила је, наиме, да се САД енергетски пребацује и да ће она као председница „избацити из посла и рударе и руднике“. Своје коришћење приватног сервера за мејлове док је била у Стејт Дипартменту, што ју је у кампањи коштало скандала, назвала је „глупим“ потезом. Међутим, исто каже да је до напада на њу довео низ фактора, од којих су њени недостаци само део.

У средњем делу књиге говори о уплитању Русије у изборе, чак се и пита да ли би исход био другачији да је Барак Обама тада снажније одговорио на ту ситуацију. На крају каже да жали што није дошла у позицију да се суочи с руским председником Владимиром Путином.
„Ништа ме не би веселило више него да сам могла да покажем Путину да његови покушаји да утиче на наше изборе нису успели. Јасно ми је да он сад ужива у свему томе, али он се још није задњи насмејао.“

Даље описује еуфорију последњих 24 сата, несигурност и бол у изборној ноћи, па како ју је Обама загрлио и прошаптао јој: „Имаш ово, тако сам поносан на тебе.“ Описала је да је, док су чекали резултате, њен супруг нервозно вртео цигарету у руци. Рекла је и да је на трен одремала, а кад се пробудила, расположење у хотелу било је сасвим другачије, тмурније. Неколико сати пошто јој је похвалио кампању, каже, Обама ју је позвао и предложио јој да честита Трампу на победи.

ОТЕТО, ПРОКЛЕТО- КОСОВО ЋЕ ОПЕТ БИТИ СРПСКО Aлбанцима једини спас карта за Београд

За позив Трампу је написала да је то био један од најчуднијих тренутака у њеном животу.

„Честитала сам Трампу и понудила се да учиним све што могу да би транзиција власти прошла што блаже“, пише она. „Све је било савршено лепо и уврнуто уобичајено, као да позивате комшијз да му се испричате зашто не можете да дођете на роштиљ. Срећом па је било тако кратко… Била сам парализована, било је тако шокантно.“ Својим демократским колегама, најпре Џоу Бајдену, пребацила је да су били превише критични према њеној кампањи, а пораз је назвала понижавајућим ударцем.

 

Извор: Kurir.rs / Express.hr

 

Бонус видео:

https://youtu.be/74p-9lKYmKA