Издвајамо Спорт

ЋАО БЕЛА! ПРАВОСЛАВНО ПОЛУФИНАЛЕ: Србија разбила Италију, следи дуел са Русијом за пласман у финале ЕП

Најбољи када је најтеже! Српски “Орлови“ одиграли одличан меч у четвртфиналу Европског првенства, не дозволивши Италијанима ни у једном тренутку да озбиљније припрете. Следи посластица – борба за медаље!

Србија је тамо где јој је и место – у квартету најбољих у Европи!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изабраници Салета Ђорђевића вечерас су потврдили квалитет у четвртфиналу против Италије, славили са убедљивих 83-67, показали да су јачи од свих проблема и да их ни најновији у низу малера, у виду повреде Бранка Лазића није пореметио.

Није почело онако како смо очекивали. “Азури“ су повели са 5:0, прилично смо се мучили у нападу у тим тренуцима, без праве идеје, али срећом, у одбрани је много боље изгледало, па Италијани нису успели да стекну неку осетнију предност.

Имали су вођство у највећем делу првог квартала, али је Србија на крају овај део игре решила у своју корист – 18:17.

Прву нешто осетнију предност “Орлови“ су стекли почетком друге четвртине, када су после поена Мачвана и Кузмића стигли до “плус четири“ – 24:20.

Оно што нам је и даље недостајало, били су поени ван линије 6.75м, мада наш тим није превише ни форсирао са “далекометном паљбом“. С друге стране, Италијани су тројкама “топили“ наше вођство, али средином друге деонице Србија стиже и до седам поена предности – 32:25.

На нашу прву тројку смо чекали неких 16 минута, а онда је Владимир Лучић “пробио лед“, да би Мачван нешто касније погодио за прво двоцифрено вођство “Орлова“ – 38:27!

Чим је прорадио шут, разлика у нашу корист постала је доцифрена, а једанаест поена предности смо задржали до краја првог полувремена, које је завршено вођством Србије резултатом 44:33.

Где смо стали у првом, наставили смо у другом полувремену. Предност “Орлова“ је врло брзо нарасла на 15 поена разлике (52:37), после новог поготка расположеног Лучића.

Наравно, Италијани се нису предавали, успели су да преполове наше вођство на 54:46, али у тм тренуцима темпераментни селектор “Азура“ Еторе Месина добија техничку грешку због протеста, што је помогло репрезентативцма Србије да прекину овај налет ривала.

Иако наш најефикаснији играч Богдан Богдановић у највећем делу меча није имао своје шутерско вече, поготово у покушајима за три поена (0-7 средином последње денице), “Орлови“ су пре свега добром игром у одбрани успели да одрже солидну предност ине дозволе Италијанима да ухвате прикључак.

Али, када су Италијани поново почели да се приближавају, после Датомеових поена за 67:59 на пет минута до краја, Богдан је испалио прецизан пројектил, да би и у наредном нападу преузео одговорност одличним соло-продором за 72:61.

То је био почетак краја “Азура“ на овом шампионату, а до краја је наша предност постала још убедљивија и славље је могло да почне!

На крају, Богдан Богдановић поново најефикаснији у репрезентацији Србије, са 22 поена (7/9 за два, 1/9 за три), капитен Мачван је уписао 13, Владимир Лучић 11, а Бобан Марјановић десет поена.

Италијане је предводио тандем Белинели-Датоме. Први је уписао 18, а други 15 поена у овом мечу.

Дакле, сада имамо оба полуфинална пара.

То су: Словенија – Шпанија и Србија – Русија!

Подсетимо, Руси су нас победили у групи са 75-72, што ће нам бити додатни мотив да им се у полуфиналу реванширамо.

 

Извор: sportske.net