Издвајамо Србија

ВИСОКИ ФУНКЦИОНЕР ОТКРИВА: Коштуница није победио Милошевића на изборима 2000. године, ево шта се десило!

И после више од деценију и по постоје опречни ставови шта се десило на председничким изборима који су претходили променама, посебно међу актерима ових промена који су својевремено били на супротним странама. Зоран Анђелковић, високи функционер СПС-а, каже да је упозоравао Слободана Милошевића да не може да добије изборе.

– Ја сам отворено говорио и у то време да Милошевић неће успети да добије изборе у првом кругу. То сам рекао и Милошевићу и предложио му да крене лично у кампању по Србији, јер из Београда не може да победи. Треба имати у виду да је листа СПС-ЈУЛ добила већину посланика у савезном парламенту, тако да смо се срели са представницима СНП-а 3. октобра и договорили формирање Владе, навео је Анђелковић.

Анђелковић каже да разговори о формирању Владе нису имали везе са председничким изборима иако се Влада тада није формирала због притисака на црногорски СНП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То није имало везе са чињеницом да је Милошевић добио мањи број гласова од Коштунице на председничким изборима. Коштуница тада није победио на изборима већ је добио 49,4 одсто, а Милошевић око 36 одсто. За победу је Коштуници требало 50 одсто што није добио. У нормалној демократској држави не може народ да се изведе на улицу и да се пали Скупштина Србије и Скупштина Југославије, закључује Анђелковић.

Зоран Остојић, новинар, који је у то време био шеф медијског тима Савеза за промене објаснио је своје виђење петооктобарских промена.

– Пети октобар није био никаква револуција него грађанска одбрана резултата избора од 24. септембра. Да је Милошевић признао резултате избора била би направљена савезна Влада на челу са Предрагом Булатовићем и режим не би пао. Због тога је јасно да је Слободан Милошевић одговоран за слом режима, морао је да се повуче и није схватио да су ти избори за њега крај, рекао је Остојић и подвукао да је Милошевић направио грешку што је уопште расписао изборе.

– Онај ко га је саветовао да изађе на превремене изборе дао му је веома лош савет. Не треба заборавити да је Милошевића на признање резултата избора руски министар спољњих послова који је дошао у Београд 6. октобра. Он је рекао Милошевићу “ајд на телевизију па кажи да ћеш да се играш с унуком и прогласи победу”. Онда је Милошевић рекао да је добио резултате избора и да их признаје, закључио је Остојић.

Извор: Pink.rs