loading...
Регион Србија

Додик одговорио Ердогану: Ово није султанат, Срби памте Турке по проливеној крви

Изјава турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да “никада неће оставити БиХ, коју му је у аманет оставио Алија Изетбеговић”, је неприхватљива, опасна по мир и стабилност у БиХ и открива све неоотоманске амбиције Турске на Балкану, изјавио је председник Републике Српске Миорад Додик.

Можда Ердоган јесте потомак султана Фатиха, како каже, али овај простор није султанат нити ће то икада бити. Бар док се Срби питају, а питају се и питаће се. Све што Ердоган може да чува у БиХ је имовина Изетбеговића, јер су му и отац и син Изетбеговић само то могли дати у, како каже, аманет – истакао је Додик.

Он је рекао да Ердоган заборавља да два од три конститутивна народа владавину Турака у БиХ памте по крви коју је овде пролило хришћанско становништво и које је тек њиховим доласком упознало ислам на најбруталнији начин.

– А и трећи народ, чији представници данас позивају Ердогана да брине о њима, нису потомци султана Фатиха. И они су пре отоманских похода били хришћани и то је нешто што не треба посебно доказивати – подсетио је Додик.

Он је нагласио да “политика одношења деце у сепетима и ‘данка у крви’ није никакво цивилизацијско достигнуће, већ сведочење о крвавом походу и боравку Турака на овом простору, које је и након више од стотину година живо у нашем историјском памћењу”.

– Зато, Ердоган треба да брине о свом султанату, а ми знамо како да бринемо о својој држави Републици Српској – поручио је председник Републике Српске.

 

Извор: Vestionline

loading...