Издвајамо Србија

НАТО СЕЈАО ОТРОВЕ ПО СРБИЈИ! Ево којих пет градова су најзагађенији…

На четири локације код Бујановца бачено пет тона осиромашеног уранијума. У Новом Саду и Панчеву, после бомбардовања рафинерија, у Дунав се излиле тоне олова и живе. Крагујевац и Бор контаминирани канцерогеним пираленом из уништених трафостаница

НАТО пакт је током бомбардовања Србије 1999. године посејао на десетине тона радиоактивних и канцерогених отрова широм наше земље, а највише је страдало пет градова – Бујановац, Панчево, Нови Сад, Крагујевац и Бор, тврде стручњаци!

Најкритичније је пет локација око Бујановца, Врања и Прешева где је бачено око пет тона осиромашеног уранијума, који је директно утицао на нагли пораст карцинома у овом крају. У Новом Саду и Панчеву, након бомбардовања рафинерија, у Дунав су се излиле тоне олова и живе, који су ушли чак и у водовод! Крагујевац и Бор контаминирани су веома канцерогеном материјом пираленом, када су гађане трафостанице у околини ова два града.

Контаминирана зона

После бомбардовања југа Србије измерено је зрачење 8.000 пута веће од дозвољеног
генерал Слободан Петковић

Трајно загађење

Према званичним проценама, НАТО је гађао Србију са 31.000 пројектила, међу којима су најопаснији они који су сејали осиромашени уранијум по југу Србије, на потесу од Врања, преко Бујановца, до Прешева. Реч је о пет тачака где су падале бомбе са овом изузетно радиоактновном материјом – Пљачковица, Рељан, Боровац, Братосинце и Букуревац. Генерал Слободан Петковић, који се бавио последицама НАТО бомбардовања, каже да је на тим локацијама измерено радиоактивно зрачење осам хиљада пута веће од дозвољеног.

– Одмах после бомбардовања Пљачковице екипе су изашле на терен и измериле зрачење од чак 236.000 бекерела по килограму. Дозвољена доза је од 10 до 50 бекерела по килограму. Дакле, реч је о зрачењу чак осам хиљада пута већем од дозвољеног. То јасно говори да је на овом простору извршен екогеноцид неслућених размера. Када се нека локација затрује толиком количином осиромашеног уранијума, последице су катастрофалне и трајне, не могу се уклонити. Цео југ Србије је данас веома опасно место за живот, напомиње генерал Петковић.

Страшне последице претрпели су и српски градови северно од 45. паралеле, иако по њима нису бацане бомбе са осиромашеним уранијом. Међутим, професор екологије на Природно-математичком факултету у Новом Саду Божо Далмација каже да је НАТО гађањем хемијских и нафтних постројења изазвао трајну еколошку катастрофу у тим местима.

– Када су погођене рафинерије у Новом Саду и Панчеву, у Дунав се излила огромна количина живе и олова, реч је буквално о тонама. Део тог отрова ушао је и у водовод и трајно контаминирао воду коју пијемо. Треба ли напоменути да олово и жива изазивају најстрашније облике карцинома попут рака костију и леукемије. Такође, после сагоревања огромне количине нафтних деривата, ваздух је загађен огромном количином сумпор-диоксида – упозорава Далмација.

Према његовим речима, подједнако страшна ситуација је и у Крагујевцу и Бору, где је бомбардовање трафостаница ослободило канцерогену материју пирален.

Пет најзагађенијих градова

МЕСТО ОТРОВИ ПОСЛЕДИЦЕ

Бујановац Осиромашени уранијум Леукемија, лимфоми
Нови Сад Олово, жива Рак костију, леукемија
Панчево Олово, жива, сумпор-диоксид Рак костију, леукемија, рак плућа
Крагујевац Пирален, пол. бифенил Тумори мозга
Бор Пирален, пол. бифенил Тумори мозга

– Пирален, који је изузетно опасан и директно изазива туморе на мозгу, налази се свуда у земљишту и водама око Крагујевца и Бора. Имамо податке да је код Крагујевца велика количина пиралена ушла у Лепеницу и контаминирала сву воду у том крају. Касније, након поплава 2014. године, када су се реке излиле, са њима се излио и пирален. Такође, ово подручје контаминирано је и канцерогеним полихронованим бифенилима који се такође налазе у трафостаницама – објашњава Далмација.

Утврдити последице

Професор на Хемијском факултету у Београду Петар Пфендт каже да нема никакве сумње да су сви ти отрови директно утицали на здравље људи у Србији.

– Коначно је дошло време да се утврди одакле оволики број особа оболелих од рака у Србији. Ако се узме у обзир чињеница да је НАТО користио бомбе са осиромашеним уранијумом 1999. године, као и да је бомбардовао бројна хемијска постројења, логично је у томе тражити разлог. Говорило се да је група италијанских војника која је била на Косову тужила своју владу због оболевања од рака, а слична тужба постоји и у Америци, па је и то један од јасних индикатора – објашњава Пфендт.

Гађали цивилне циљевеГенерал Слободан Петковић каже да посебно забрињава чињеница да је НАТО 1999. године у великој мери гађао цивилне циљеве.

– Према прорачунима, НАТО је у чак 60 одсто случајева током бомбардовања гађао цивилне објекте, често и у насељеним местима, открива Петковић.

 

Извор: М. Мандић / Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2017.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031