Србија

Беба умрла од богиња, још 130 малишана оболело, епидемија прети целој Србији

Регистровано је нешто више од 130 оболелих, а највише их је предшколског и школског узраста

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна беба умрла је јуче од опасних богиња морбила на Косову, а око 130 малишана је оболело и налази се у карантину на Инфективној клиници у Косовској Митровици. Епидемиолози тврде да се епидемија малих богиња, која је на Косову забележена после 16 година, може раширити и на целу Србију.

ДЕЧАК (12) УКРАО АУТОБУС И ВОЗИО ГА ПО НИШУ: Полиција га зауставила тек након 6 км, а његова реакција је за филмски сценарио

– Регистровано је нешто више од 130 оболелих, а највише их је предшколског и школског узраста. Најмлађи оболели имао је смао 16 месеци и, нажалост, преминуо је од последица упале мозга, која је наступила услед богиња. Део заражених је примио вакцину, али нису уредно вакцинисани, а већина оболелих уопште није вакцинисана – каже доктор Вуко Антонијевић, заменик директора Завода за заштиту здравља у Косовској Митровици и истиче да су деца која су у карантину стабилно.

– Код једне медицинске сестре са наше клинике јуче су дијагностиковани морбили, тако да ни одрасли нису поштеђени. Очекујемо пораст заражених, а све серуме носимо у Торлак у Београд како бисмо потврдили заразу. Ово је веома озбиљна ситуација јер болест, као што се, нажалост, већ показало, може имати смртни исход – упозорава доктор Антонијевић.

Лекари апелују на родитеље да вакцинишу децу јер је ова епидемија последица невакцинације.

– Иако ван територије Косова још нема забележних случајева морбила, треба да имамо реалан страх од ове заразе. Од почетка године је обухват вакцинације деце у Србији толико низак да, ако би само једно оболело дете дошло у додир са децом из Београда, могли бисмо да очекујемо епидемију великих размера.

ШЕШЕЉ ИМА ПРЕДЛОГ КАКО ДА СЕ ЕКСПРЕСНО РАСВЕТЛИ УБИСТВО: Зорану дати статус СВЕДОКА САРАДНИКА?!

Обухват вакцине ММР је код нас дупло мање него што би требало. Родитеље треба едуковати да схвате да морају да вакцинишу своју децу – наглашава доктор Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Београд.

 

Извор: Telegraf.rs/Srpski telegraf