Издвајамо Србија

Вучић ће данас открити шта је одговорио Хојт Јиу поводом Србије, КиМ и Русије

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до краја године бити установљена граница између Србије и Босне и Херцеговине.

Он је, на конференцији за новинаре после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Београду, рекао да је комисија из Србије почела да ради на утврђивању граница између две државе и да се нада да ће Србија ускоро имати своје предлоге и сагласност из Босне и Херцеговине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао да је са Додиком разговарао о Декларацији за очување српског културног идентитета, као и да ће на тој декларацији радити декан београдског Филолошког факултета Љиљана Марковић, декан Правног факултета Сима Аврамовић, професор тог факултета Мирко Васиљевић, председник Матице српске у Новом Саду Драган Станић и други стручњаци за србистику.

Милорад Додик је рекао да би половином новембра требало да буде завршен први нацрт тог документа.

Вучић је истакао да тешко да без добрих односа са САД можемо да рачунамо на просперитет, али и да на будућност не можемо да рачунамо, а и каква бисмо земља били, да не баштинимо наш слободарски дух и да суверено, сами не одлучујемо о својој будућности и штитимо интересе Србије.

Фото: Јутјуб

„Хојт Ји је пренео тешке поруке, не сасвим нове, само изнете можда с појачаном интонацијом, а ја сам, за октаву више, штитио суверено право Србије и грађана Србије да буду свој на своме и да сами, суверено, одлучују о својој будућности”, рекао је председник Вучић описујући на данашњој прес конференцији недавни састанак с функционером Стејт департмана.

Најављујући да ће сутра изнети све детаље тог састанка, рекао је да је свој посао радио часно и одговорно, озбиљно, штитећи интересе Србије.

Кроз различите теме је, каже, говорио о независности Србије, о независном одлучивању, сувереном праву да се народ и грађани Србије питају за будућност више много него неки други

„Чини ми се да сам имао озбиљну аргументацију за то”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Навео је да је договорено с америчком страном пре састанка да се саопштење сачини консензусом, те да су „наши амерички пријатељи вероватно помислили да ћемо покушати да сакријемо неку од тема или да их увијемо у лепе обланде, као што су то неки раније чинили”.

„Изненадило их је када су добили текст, можда и бруталнији него што су очекивали… Тај текст је одражавао све са састанка, од браће Битићи, до паљења амбасаде. Ја не морам да додајем о утицају Русије, Косову и Метохији, што су највећа неслагања, о чему су они већ више пута говорили”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће сутра изнети шта су били његови одговори на сва та питања.

 

 

Извор: Танјуг