Свет

ЕРДОГАН ОДУСТАЈЕ ОД ПОСЛА ВЕКА? Ако Руси не открију тајну моћног оружја, ништа од куповине С-400!

Анкара би могла да одустане од куповине система противваздушне одбране С-400, уколико не буде постигнут договор о заједничкој производњи, изјавио је данас турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу.

У интервјуу дневнику „Аксам“, Чавушоглу је рекао да Турска није обавештена о званичном одбијању руске стране да заједно производе систем противваздушне одбране С-400.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рама поново „прети“ Европи: Није да желимо спајање са Косовом, али…

„(Председник Русије Владимир) Путин нам је рекао да можемо да предузмемо кораке ка заједничкој производњи, технологија је кључна“, рекао је Чавушоглу и додао да би Турска „уколико руски став буде негативан, могла да постигне споразум са неком другом земљом“.

„Ми морамо да их купимо (С-400) хитно јер су нам потребни. Морамо да заштитимо свој ваздушни простор. Али, уколико поједине антируски настројене државе не желе да Турска набави С-400 од Русије, онда морају да нам обезбеде алтернативу“, истакао је турски шеф дипломатије.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у 12. септембра да је Анкара одлучила да потпише споразум са Москвом о куповини система противваздушне одбране С-400 и да је аванс уплаћен.

Помоћник председника Русије за војну и технолошку сарадњу Владимир Кожин потврдио је крајем септембра да ће Русија Турској испоручити систем противваздушне одбране С-400, за који је већ уплатила аванс, али да Турска неће моћи да добије и производну технологију за тај систем.

Кожин је рекао да се о давању производне технологије Турској није ни разговарало.

„Не причамо о томе, још увек само причамо о готовом оружју, не о производној технологији“, рекао је Козин и додао да је Турска већ уплатила аванс, а уговор ступио на снагу.

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ – У СРБИЈИ ИМА 60 СЕКТИ: Врбују децу и усамљене, ЕВО КАКО ТО РАДЕ!

С-400 „тријумф“ је најновији противавионски ракетни систем далеког домета који је у службу ушао 2007. године. Дизајниран је да обара авионе, крстареће и балистичке ракете. Оперативни домет му је 400 километа до висине од 30 километара, навела је руска новинска агенција.

 

Извор: Kurir.rs / Tanjug