Свет

ИСПОВЕСТ ТАЈНОГ АГЕНТА ФБИ „Ја сам муслиман, а инфилтрирао сам се у НАЈОПАСНИЈЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ у Америци

Фото: Pixabay.com

Тамер ел Наури је агент ФБИ арапског порекла који је провео године инфилтрирајући се међу радикалне исламистичке скупине у Америци.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У склопу свог посла успео је да спречи барем два масовна терористичка напада у којима би страдале стотине људи.

Ел Наури је у понедељак објавио књигу ‘Амерички радикал’, у којој пише о својим искуствима, а новинарима ББЦ-ја открио је неке од детаља из свог посла.

ХОЈТ ЈИ НАМ УСРЕД СРБИЈЕ ПОРУЧИО: Ако хоћете у ЕУ, не можете да седите на две столице!

Име које се налази на књизи, и које се наводи у овоме чланку је, наравно, лажно – ФБИ је учинио све у својој моћи како би заштитио идентитет агента.

– Сви ти џихадисти – радикали који се појављују – сви су они изгубљене душе – рекао је он за ББЦ, а преноси „Јутарњи лист“.

– Ухвате се за мржњу, и за зло које се чини да им даје сврху у животу. Ја сам муслиман, и ја сам Американац, и згрожен сам тиме што те животиње раде мојој домовини док скрнаве моју религију – казао је.

Ел Наури, син египатских имиграната рођен у Америци, почео је своју каријеру као полицајац у Њу Џерсију, али регрутовао га је ФБИ, којем су били потребни хитно говорници арапског језика.

ФБИ је организовао ‘случајни сусрет’ Ел Наурија с једним туниским имигрантом, који је покушавао да организује масовне терористичке нападе на територији САД, а први је план био избацивање воза Њујорк – Торонто из шина.

Ел Наури се Тунишанину Ајзенхајеру представио као богати Американац арапских корена који је био дубоко незадовољан – прича која је била близу истини.

– Ниједан од мојих лажних идентитета није био далеко од стварности – објаснио је Ел Наури.

– Kада путујете по свету с идеолошки екстремном особом, и када проводите дане, недеље с њима, када сте исцрпљени, ваше ‘право ја’ излази на површину – рекао је он.

Најтежи део посла био му је, каже, поставити се радикалима као блиски пријатељ и особа од поверења.

– Мој је посао загрлити злог човека. И наравно, сва зверства која су планирали су ми се гадила. Једини начин на који сам могао добро одрадити свој посао и бити уверљив је покушати се ухватити за који год део људскости им је остао… како лепо разговара са својом мајком, како се брине за своје рођаке – прича агент.

За време пута у Њујорк, Ајзенхајер је почео да планира и будући напад на Тајмс сквер – најпознатији трг у том граду – таман на Нову годину.

САД ИЗНЕНАДА ПОДИГЛЕ НУКЛЕАРНЕ БОМБАРДЕРЕ: Русија и Кина су спремне

На истом су путу посетили и место на којем је некад стајао Светски трговински центар, а Ајзенхајер је рекао како САД треба да имају још један “11. септембар”.

Ел Нуаруу се тад зацрвенело пред очима и скоро се разоткрио, рекао је ЦБС-у.

На крају је зауставио све планове. Ајзенхајер је ухапшен 2013. и осуђен на доживотну робију.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: BBC