Издвајамо Свет

КАРЛЕС ПУЏДЕМОН ПОЗВАО КАТАЛОНЦЕ: Пружите отпор мерама Мадрида!

Фото: Јутјуб

Барселона — Смењени каталонски лидер Карлес Пуџдемон позвао је Каталонце да пруже отпор мерама које је усвојио Мадрид, а која се тичу преузимања контроле над регионом.

Пуџдемон је позвао народ да се “ненасилно“ одбије контрола Мадрида.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У првом обраћању након што је каталоснки парламент у петак изгласао независност тог региона, Пуџдемон је навео да је одлука Мадрида да суспендује аутономију Каталоније против воље народа.

Шпански лист „Паис“ и агенција АП истичу да је Пуџдемон током кратког телевизијског обраћања путем регионалне телевизије ТВ3, које је трајало свега три минута, стајао иза застава Каталоније и Европске уније и да није било заставе Шпаније.

Агенција наводи да је изгледало да Пуџдемон жели да поручи да одбија да прихвати јучерашњу одлуку Мадрида о његовој смени.

„Наставићемо да радимо на изградњи слободне државе“, рекао је Пуџдемон у првом телевизијском обраћању јавности након што га Влада Шпаније сменила.

Његов говор је изгледа снимљен унапред, јер је шпанска телевизија „Ла секста“ истовремено уживо приказала да Пуџдемон руча у једном бару у родном граду Ђирони, где су га повремено прекидали становници тражећи да позирају с њим за селфије.

Пуџдемоново обраћање јавности објавила је регионална ТВ3. На снимку је приказан лидер каталонских сепаратиста како говори на подијуму са обележјима каталонске владе, док се иза њега виде заставе Каталоније и ЕУ, али не и Шпаније.

Посланици у каталонском парламенту прогласили су јуче независност тог региона од Шпаније, а убрзо потом је Сенат Парламента Шпаније одобрио предлог да Влада предузме контролу над Каталонијом, и увођење ванредних мера у тој области у складу са Чланом 155 Устава Шпаније.

Потпредседници шпанске владе Сораји Саенс де Сантамарија поверено је управљање Каталонијом након одлуке централне владе у Мадриду да уводе принудну управу у Каталонији, објављено је данас у шпанском Службеном гласнику.

Шпански премијер Маријано Рахој, који је сменио Карлеса Пуџдемона, активирао је члан 155 Устава, распустио је регионални парламент и расписао регионалне изборе у Каталонији за 21. децембар.

Активирање члана 155 Устава значи увођење принудне управе над Каталонијом, односно централна власт преузима контролу над каталонском владом, полицијом, финансијама, државним медијима и комуникацијама до одржавања регионалних избора.

 

Извор: Б92