Србија

НАТО ШАМАР ХАРАДИНАЈУ И ТАЧИЈУ НАСРЕД КОСОВА: Шта се дешавало иза кулиса састанка у Приштини

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Шпански амбасадор у НАТО-у игнорисао је једнострано проглашену независност Косова у бази КФОР-а у Драгодану, у Приштини. Поставио је услове у вези са тим како да косовске институције буду представљене на састанку са амбасадорима НАТО-а

Иако представници привремених институција у Приштини полажу велике наде у помоћ НАТО-а у формирању тзв. „Војске Косова“, захваљујући земљама-чланицама Алијансе, које нису признале једнострано проглашену независност јужне српске покрајине, та идеја је далеко од реализације. Томе у прилог говоре дешавања на састанку који је био у петак у Приштини, приликом посете заменице генералног секретара НАТО Роуз Готемелер.
Рамуш Харадинај је у петак одбио састанак, а потом и да учествује на заједничкој конференцији са високим званичницима НАТО-а, у штабу КФОР-а у Приштини. То се догодило након што косовски премијер није прихватио услове које је наметнуо шпански амбасадор у Северноатлантском савезу.

Истог дана када се Шпанија суочила са проглашењем независности Каталоније, представник Шпаније, тачније шпански амбасадор у НАТО игнорисао је једнострано проглашену независност Косова у бази КФОР-а у Драгодану, у Приштини. Поставио је услове у вези са тим како да косовске институције буду представљене на састанку са амбасадорима НАТО-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шпански амбасадор је затражио од представника косовске државе да се на састанку не представљају функцијама које обављају. Он је затражио да се Рамуш Харадинај не представља као премијер. Поред тога, он је тражио од министра и заменика министра Косовских безбедносних снага да се не представљају титулама и да се појаве без униформи, јер Шпанија не признаје независност Косова и стога ове личности за њих немају званичан статус.

Извори Еxпресс-а навели су да је на ову ситуацију реаговао Харадинај и чак након преговора са учесницима делегације није прихватио да присуствује састанку.

Такође је отказао састанак са делегацијом коју је предводила заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер и конференцију за штампу.

Готемелер се у петак састала са Хашимом Тачијем, док су само два амбасадора – амерички и британски – дошли на састанак са Тачијем и Харадинајем у згради косовских институција.

Делегацију НАТО-а водила је заменица генералног секретара НАТО-а, Роуз Готемелер. Она се косовским званичницима обраћала само личним именима, без помињања позиција, водећи рачуна да ништа не прејудицира о државности Косова.

Ова позиција НАТО-а је последица непризнавања Косова од стране четири државе чланице, од укупно 29 земаља у војном савезу.

Дакле, други човек НАТО Алијансе Тачију се није обраћала његовим звањем, већ само са господине Тачи.

Извор: Telegraf.rs