Издвајамо Православље

ДАНАС ПОЧИЊЕ БОЖИЋНИ ПОСТ: Погледајте којим данима морате постити НА ВОДИ, а којим јести РИБУ

Немојте се огрешити

Божићни пост, један од четири велика годишња, почиње у уторак, 28. новембра и заршава се на Божић, 7. јануара. Тих 40 дана сваки прави верник треба да искористи за прочишћење и тела и душе, али су многи људи склони да тај период искористе као својеврсну дијету, без претераног удубљивања у то шта пост заправо значи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пост је, заправо, време када човек проналази меру у свему, изражава захвалност Богу, проналази мир и суздржава се од лоших мисли и дела.

Време поста треба да научи човека суздржавању, али не само од масне хране, већ и од злобе, увреда, беса и сваког оног понашња које не треба да буде својствено правом хришћанину.

Фото: Јутјуб

Према правилима поста и према речима Светог Јована Златоустог, телесни пост не треба користи ако није повезан са духовним.

– Не говори ми: „Толико дана сам постио, нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини. Кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? – преносе се речи Јована Златоустог у црквеним књигама.

Фото: Јутјуб

У Светом писму пише „љуби ближњег свог као себе самога“, што значи да је човек човеку брат, те да треба да будемо толерантни, да поштујемо и помажемо друге, а то можемо само ако нисмо бесни и себични.

– Не треба тело мучити постом ако ћемо бити бесни, ако ћемо се свађати и желети зло ближњем свом. У посту се треба покајати, исповедати, размислити, олакшати своју душу и очистити себе. Треба опраштати и наступати чиста срца – каже свештеник Јова.

Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка јер се тада пости „на води“. Риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак. Последње недеље Божићног поста пости се строжије, без употребе рибе и по могућству “на води”.

 

 

Извор: srbijadanas.com