Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ: Да вам крене на боље изговорите ове МОЋНЕ РЕЧИ…

Православни верници данас славе светог Прохор Пчињског који је прорекао Диогену да ће 1068. године постати цар

Данас се слави свети Прохор Пчињски, којег славе православни верници Срби, Македонци и Бугари, а ако му се помолите и верујете – ом бди над вашим жељама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај светац рођен је у долини Овче поле у северној Македонији у првој половини 11. века. Већ као младић повукао се у пештеру Нагоричинску, источно од Куманова, која се налази у близини данашњег манастира Старо Нагоричино, и по предању, тамо је срео ловца Диогена. Њему је, по предању, прорекао да ће постати цар, а замолио га је да га се сети када се то обистини.

Тако је и било, Диоген је 1068. године постао Роман ИВ Диоген, византијски цар. У међувремену се Прохор повукао у једну малу пећину на планини Козјак јужно од Врања. Неких 30 година након пророчанства, Прохор се у сну јавио Диогену и питао га:

– Зашто, Диогене, заборави своје пређашње хаљине и мене старца? Постарај се да ми подигнеш макар мали храм.

Након тога, Диоген је са патријархом и пратњом отисао у Нагоричино како би нашао Прохора. Пошто га тамо није било, Диоген је отишао на Козјак, где је после неколико дана потраге нашао пећину и у њој мошти преподобног Прохора.

Баш на том месту цар је подигао цркву у славу Светог Луке, а десно од Пчиње саградио је храм Прохор Пчињски посвећен Прохору. У десном делу храма положио је мошти свеца из којих је потекло свето миро. У Цариград је цар однео део моштију, а један део касније је завршио у Љубостињи. Остали део моштију и данас се налази у његовом манастиру, и данас точи миро.

ИЗГОВОРИТЕ ДАНАС ОВЕ ЈАКЕ РЕЧИ:

„Пустињи житељ, и в тјелеси ангел, и чудотворец показалсја јеси, богоносне отче наш Прохоре, постом, бдјенијем, молитвоју, небеснаја дарованија примиј, исцјељајеши недужнија и души вјероју притекајушчих к тебе. Слава давшему ти крјепост, слава вјенчашему тја, слава дјејствујушчему тобоју всјемисцјељенија.“

 

 

Извор: Телеграф.рс