Издвајамо Свет

ЕУ се огласила поводом Колиндине СКАНДАЛОЗНЕ изјаве којом негира хрватску кривицу

Pixabay.com

Портал Телеграф.рс питао је Европску комисију да ли приличи највишем руководству једне државе чланице ЕУ да оспорава пресуду Међународног суда за ратне злочине

Скандалозном изјавом хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је негирала кривицу тадашњег државног врха у Загребу на челу са Фрањом Туђманом за ратне злочине у Босни и Херцеговини, која је несумњиво доказана пресудом у Хашком трибуналу у случају „Прилић и остали“. Тим поводом, портал Телеграф.рс питао је Европску комисију за коментар, да ли приличи највишем руководству државе чланице ЕУ да оспорава пресуду Међународног суда.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводна одбрана Хрватске од великосрпске агресије чији је инспиратор био, према њеним речима, Слободан Милошевић, практично је била лајт мотив овог обраћања хрватске председнице јавности.

– Хрватску и БиХ напала је Милошевићева Србија и ЈНА, која се ставила у отворену борбу за остварење пројекта “велике Србије“. Хрватска није напала никога – рекла је Китаровић у обраћању јавности, након јучерашње пресуде хашког трибунала којом је утврђено да је Хрватска била агресор на БиХ и учествовала у удруженом злочиначком подухвату.

Поводом ове скандалозне изјаве, питали смо портпарола Европсе комисије Мају Коцијанчич, какав је став ЕК поводом негативних критика хрватског државног врха у вези пресуде Хашког трибунала у случају „Прлић и остали“, односно да ли је прикладно да највише руководство државе чланице ЕУ оспорава пресуду Међународног суда.

Како је нам је Коцијанчич одговорила, пресуда у предмету „Прлиц́ и остали“ пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ) од стране Жалбеног вец́а доводи до затварања предмета који је започео 2004. године, а који се односи на трагичне догађаје.

– Доношење правде и борба против некажњавања су основни принципи. Наше симпатије су са онима који су преживели и онима који су изгубили своје најмилије. Док не коментаришемо појединачне пресуде, ми у потпуности поштујемо одлуке МКСЈ-а и подржавамо њен рад. Ми снажно понављамо потребу за пуном сарадњом с Хашким трибуналом, као и његовим наследником Међународним механизмом – пише у одговору портпаролке ЕК.

Даље наводи да Европска унија верује да су све земље у региону одлучне и посвец́ене раду на помирењу, регионалној сарадњи и добросуседским односима.

– Очекујемо од свих политичких лидера у региону да поштују жртве тако што промовишу и поштују ове обавезе – закључила је Коцијанчич.

Како је вест светиња, а коментар слободан, ми смо вам у целости пренели одговор из Брисела. У коментарима испод текста, можете написати, како ви видите и тумачите овај одговор ЕУ.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс